Ny möjlighet: Testbäddsbiljetter för hållbara lösningar i Linköping

Sedan 2022 har Linköping Science Park varit projektledare för att dela ut många testbäddsvouchers som har gett företag möjlighet att testa sina innovationer inom Linköpings kommun. Målet är att stödja små och medelstora företag i att utveckla innovativa lösningar, samtidigt som man fungerar som en bro mellan dessa företag och kommunala bolag för att främja relationer och samarbete. Testerna kan genomföras i hela Linköping eller i innovativa stadsdelar som Ebbepark och Vallastaden.

”Testbäddsbiljetterna ger flera fördelar: de uppmuntrar initiativ som leder samhällsutvecklingen i rätt riktning. De visar att bra idéer tas på allvar, och samtidigt förbättrar de kommunens kontakt med näringslivet,” säger Ulrika Johansson, Linköping Science Park.

Biljetterna delas ut av Linköpings kommun för att främja utvecklingen av lösningar som bidrar till ett mer klimatneutralt Linköping, inom ramen för Klimatneutrala Linköping och Viable Cities. Linköping Science Park hjälper till med att distribuera biljetterna och marknadsföra ansökningsmöjligheterna.

För mer information läs mer om finanseringsmöjligheten på Digitalskillsjobs.se. För att läsa hela foldern, besök Linköping Science Parks webbplats.

Testbäddsbiljetternas syfte

Vinnova definierar en testbädd som en miljö där företag, akademi och andra organisationer kan arbeta för förändring genom att testa och implementera nya produkter, tjänster eller processer. Målet med testbäddsbiljetterna är att stödja små och medelstora företag i att testa sina innovationer inom klimat- och energisektorn i områden som Ebbepark och Vallastaden, samt andra delar av Linköpings kommun.

Pilotprojekten som beviljas måste rapporteras som en del av projektet Linköping Klimatneutralt 2030. Kommunala företag och förvaltningar kan inte själva ansöka om bidrag men kan vara partners i projekten.

Möjligheter med testbäddsbiljetter

Testbäddar erbjuder stora möjligheter. Tidigare exempel inkluderar Space-Showers som återanvänder 90% av vattnet, och en HVO-station som gör det möjligt för entreprenörer att använda fossilfri gas. Varje testbäddsbiljett är värd 20 000 kronor och företag kan ansöka om upp till två biljetter per år. Ansökan är öppen tills alla biljetter har delats ut, så det är först till kvarn som gäller.

Så ansöker du

För att ansöka om en testbäddsbiljett måste ditt företag:

  • Ha maximalt 249 heltidsanställda.
  • Starta testet senast tre månader efter godkänd ansökan.
  • Ha ett partnerskap med antingen kommunala företag, Linköpings universitet, RISE eller Campushallen.

Kommunen godkänner endast företag som är godkända för F-skatt, redovisar och betalar skatter och avgifter, och inte har några skulder hos Kronofogden.

Tidigare mottagare

Listan över företag som tidigare har mottagit testbäddsbiljetter uppdateras kontinuerligt. Några av de senaste mottagarna inkluderar:

2022

Devair

Invisense

2023

DAZOQ

Envista

Heation

SeaPattern

Signostium

Together Tech/Wiotech

2024

AKKR8

Nano Textiles Solutions

SeaPattern

För mer information och för att ansöka, besök Linköping Science Parks webbplats och läs igenom ansökningsinstruktionerna noggrant. Missa inte chansen att få finansiering för din hållbarhetslösning och bidra till Linköpings klimatneutrala framtid!

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande, Digital Expert, Avancerad, Medelsvår
Typ av initiativ Nationellt initiativ