Konsten att lära sig i poddformat

10 Augusti 2022, 14:52 Podd om lärande

I podden Livslångt gästas olika personligheter för att diskutera sin syn om lärande. Bakom podden står forskningsinstitutet RISE.

Livslångt lärande sträcker sig före och långt efter skolgången – lärande pågår genom hela livet och gestaltas också i olika former. För att lyfta fram lärandet ur olika perspektiv har RISE startat podden Livslångt. I podden möter programledaren Katarina Pietrzak olika gäster i halvtimmeslånga avsnitt.

Personliga resor lyfter fram lärandet

Några exempel på gäster är Sveriges före detta utbildningsminister Anna Ekström, som berättar om hur hon ser på det svenska utbildningssystemet och de höga kraven på arbetsmarknaden. Lyssnarna möte också management-konsulten Qaisar Mahmoud, som delar med sig av sin resa runt om Sverige för att hitta sin egen plats i svenskheten och vart han är på väg. I ett av avsnitten pratar Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, om hur värderingar och kunskap hänger ihop. I ett annat avsnitt berättar Anna Pella om hennes inställning till lärande sedan hennes dotter Agnes föddes med flerfunktionsnedsättning. Podden gästas också av riksdagsledamöter från de olika partierna.

Podden bidrar till FN:s klimatmål

Bakom podden står forskningsinstitutet RISE och målet är att bidra med olika perspektiv om begreppet livslångt lärande.

Podden är ett bidrag till FN:s klimatmål nummer 4: God utbildning. Att människor världen över ska få ett utbildningssystem som möter deras behov livet ut är en grundläggande faktor och en mänsklig rättighet. Målet vill säkerställa alla människor lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv.

Ett pågående projekt

Premiäravsnittet släpptes den 9 mars 2021 och sedan dess har ett flertal avsnitt producerats. I det pågående projektet får lyssnarna även bekanta sig med Katarina Pietrzak och kollegorna Lars Lingman och Carl Heath, som följer upp gästernas berättelser med deras egna tankar från gästernas intervjuer. Podden går att hitta i olika poddappar och på livslangt.se.

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Digital Expert, Avancerad
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ