Läs mer om utbildningen här

Kursens huvudsakliga innehåll

Om programmet

Att omfamna artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) skapar radikalt nya förutsättningar för både individer och samhället i stort. Det medför helt nya möjligheter men också nya utmaningar där befintliga sätt att arbeta, förstå och kommunicera förändras i grunden. Att förstå dessa möjligheter och utmaningar är avgörande för att säkerställa att utvecklingen och implementeringen av AI sker på ett hållbart sätt och bidrar till att lösa, snarare än förvärra, globala samhällsutmaningar.

Ett människocentrerat perspektiv på AI

I programmet lär sig studenterna att ta ett människocentrerat perspektiv som sätter fokus på de individuella och sociala aspekterna av människa-AI-interaktioner, så att AI kan implementeras ansvarsfullt. Detta innebär att beakta individuella, interaktionella, organisatoriska, sociala och etiska aspekter av användningen av en viss AI-lösning i en viss kontext, vare sig det handlar om beslutsprocesser på en myndighet, diagnosstöd på ett sjukhus, filmrekommendationer online eller betygsättning av prov i skolan.

Ett tvärvetenskapligt område

Programmet erbjuder en unik miljö för framtida UX-designers, utvecklare, forskare, affärsutvecklare, policyanalytiker och compliance officers som vill specialisera sig på människocentrerad artificiell intelligens (HCAI). Eftersom HCAI är ett tvärvetenskapligt område, får studenterna kontakt med och engagerar sig med ledande forskare inom flera ämnesområden, inklusive människa-datorinteraktion, informationssystem, kognitionsvetenskap, tillämpad IT och data science.

Den pedagogiska metoden uppmuntrar aktivt deltagande där studenterna förväntas engagera sig i diskussioner och praktiska aktiviteter samtidigt som de dokumenterar sin progression genom en portfölj som visar både deras lärande inom HCAI och utvecklingen av deras egna intressen. Dessa intressen kan sedan utforskas vidare genom en forskningsbaserad avhandling och möjligheten att göra en praktik inom en forskargrupp eller på ett företag.

Programmet finns på det livliga Campus Lindholmen, en teknologisk knutpunkt med en stor närvaro av företag och organisationer som Zenseact, RISE, Ericsson och Volvo, för att nämna några.

Vem bör ansöka?

HCAI-programmet strävar efter en diversifierad studentgrupp och välkomnar studenter med en kandidatexamen inom olika områden, inklusive kognitionsvetenskap, informationssystem och interaktionsdesign. Ansökningar välkomnas även från dem med examina inom andra områden om alla nödvändiga förkunskaper är uppfyllda. Dessa förkunskaper inkluderar 7,5 högskolepoäng i programmering i ett allmänt programmeringsspråk, 7,5 högskolepoäng i artificiell intelligens eller maskininlärning, och 7,5 högskolepoäng i människa-datorinteraktion eller människa-teknologiinteraktion.

Behörighetskrav och urval

Behörighetskrav

  • Kandidatexamen 180 högskolepoäng inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng eller motsvarande.
  • 7,5 högskolepoäng i programmering i ett allmänt programmeringsspråk, 7,5 högskolepoäng i artificiell intelligens eller maskininlärning, och 7,5 högskolepoäng i människa-datorinteraktion eller människa-teknologiinteraktion.
  • Sökande måste visa kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6/Engelska B från svensk gymnasieskola eller motsvarande nivå på ett internationellt erkänt test, till exempel TOEFL eller IELTS.

 

Efter examen

Som ett tvärvetenskapligt masterprogram erbjuder programmet studenter möjlighet att specialisera sig inom HCAI som ett komplement till deras befintliga utbildnings- och yrkesbakgrund. Det förbereder studenter för en rad olika yrkesroller såsom UX-designers, utvecklare, forskare, affärsutvecklare, policyanalytiker och compliance officers, alla områden där specialiserad kunskap om HCAI blir allt viktigare när AI-system integreras i samhällets struktur.

För dem som vill fortsätta sin utbildning efter masternivån förbereder programmet även studenter för doktorandstudier.

Faciliteter

Masterprogrammet ges av institutionen för tillämpad informationsteknologi, som är belägen mitt i Sveriges ledande teknologiska knutpunkt, Lindholmen Science Park nära centrala Göteborg.

Utbytesmöjligheter

Under andra året av masterprogrammet finns det valbara kurser motsvarande 30 högskolepoäng. Som student har du möjlighet att ansöka om utbytesstudier i Europa eller andra delar av världen. Tidigare studenter från våra masterprogram har fått värdefulla erfarenheter när de studerat vid våra partneruniversitet, till exempel i Paris, Japan och Singapore. Som utbytesstudent behöver du inte betala några terminsavgifter och eftersom studierna utomlands räknas in i din examen, tillkommer ingen extra studietid.

Undervisning

Undervisningen sker på engelska och på campus (Plats: campus Johanneberg, Göteborg). Utbildningen hålls dagtid och helfart 100%.

Avancerad nivå

Utbildningen är på avancerad nivå, master.

Kandidatexamen 180 hp inklusive examensarbete (självständigt arbete) om minst 15 hp eller motsvarande. 7,5 hp programmering i ett generellt programmeringsspråk eller motsvarande, 7,5 hp artificiell intelligens eller maskininlärning, och 7,5 hp människa-dator eller människa-teknikinteraktion, ej förberedande kurser på högskolenivå eller kurser motsvarande gymnasienivå.  Engelska 6/Engelska B eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Studieavgift kurs

  298 000 kr
*EU/EES-medborgare behöver inte betala avgifter

  • Examen: Civilingenjör (MSc)
  • Högskolepoäng: 120
  • Varaktighet: 2 år
  • Nivå: Avancerad nivå, Master
  • Studietakt: Heltid, 100%
  • Undervisningstid: Dagtid
  • Undervisningsform: På campus (Plats: Lindholmen Science Park i centrala Göteborg.)

Anmälan sker

Anmälan öppen 15 mars – 17 april

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter, Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Avancerad
Målgrupp Digitala färdigheter för IKT-proffs och andra digitala experter.
Språk Engelska
Evenemangsmiljö Högpresterande
Typ av initiativ Nationellt initiativ
Typ av utbildning Utbildningsprogram
Aktivitet utbildningsprogram
Bedömningstyp Blandade
Utbildningens längd Flera år
Är utbildningen gratis? Ja
Är certifikat gratis? Ja
Typ av träningsrekord Single offer
Startdatum 20230828
Utbildningstakt Heltid
Behörighet som erbjuds Tillägg till examensbevis
Industri Informations- och kommunikationsteknik som inte är klassificerad någon annanstans
Utbildningsleverantör Göteborgs universitet
Kostnad för utbildning EU/EES-medborgare behöver inte betala studieavgift