Kursens huvudsakliga innehåll
Under utbildningen
Vår studiemiljö är både inspirerande och dynamisk, där du möter engagerade lärare och forskare som brinner för sitt ämne. De är inte bara experter inom sina områden utan också tillgängliga och stödjande för dig som student. Vi främjar interaktion och samarbete, och du kommer att vara en del av en kreativ och stöttande gemenskap.
Studiekursens Innehåll
Under utbildningen får du omfattande kunskaper inom bland annat programmering, design, beteendevetenskap, användartester, skissteknik, webbdesign och projektledning.
- Första året lägger grunderna med matematik för att utveckla din problemlösningsförmåga och programmering för att skapa prototyper och designlösningar.
- Andra året bygger vidare på dina programmeringskunskaper och inkluderar kurser i statistik, psykologi och olika designområden.
- Tredje året erbjuder grundläggande kunskaper i artificiell intelligens, fördjupning i webbutveckling och databasteknik, samt ett större projektarbete i samarbete med ett företag.
Forma utbildningen efter dina intressen
Under de sista två åren på programmet får du stor frihet att välja kurser, vilket gör att du kan anpassa utbildningen efter dina egna intressen och karriärmål. Studievägledare och programansvariga finns till hands för att ge råd om vilka kurser som bäst matchar dina intressen.
Du kommer att lära dig att visualisera dina idéer genom både fysiska skisser och digitala prototyper, samt hur man tar en idé hela vägen till en färdig produkt. Den sista terminen under det femte året ägnas åt ditt examensarbete, en viktig erfarenhet som också kan vara ett utmärkt sätt att etablera kontakter inom arbetslivet.
Efter utbildningen
Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design vid Umeå universitet erbjuder inte bara en gedigen utbildning, utan också en biljett till en dynamisk och mångfacetterad arbetsmarknad. Som teknisk interaktionsdesigner kan du delta i projekt som sträcker sig från att utveckla applikationer för funktionell teknik till att skapa användarupplevelser (UX) inom elektronik, industriella system, medicinteknik och fordon. Du kommer ofta att fungera som en länk mellan olika kompetenser tack vare din breda kunskap inom teknik, människa och design.
Globala möjligheter
Tidigare studenter från programmet har fått spännande jobb över hela världen, bland annat på globala företag som Facebook, Spotify och Google, där de arbetar med att forma användarupplevelser och utveckla nya interaktionstekniker. Våra alumner har också funnit attraktiva positioner på digitala byråer och konsultföretag som Daresay, North Kingdom och Netlight.
Inom mediebranschen har tidigare studenter fått arbete på exempelvis SVT, Aftonbladet och Västerbottenskuriren, där de skapar gränssnitt som påverkar hur vi konsumerar nyheter. Inom finanssektorn, hos företag som Nasdaq och Swedbank, finns ett stort behov av att utveckla användarvänliga och säkra tekniska lösningar.
Traditionella industriföretag som ABB har också ett stort behov av kompetens inom smart interaktion med robotar som används i tillverkningsprocesser. Här kommer din expertis till stor nytta, och du blir en nyckelspelare i att forma framtidens teknik och användarupplevelser.
Läsa vidare?
Det finns också möjlighet att fortsätta med forskarutbildning inom områden som interaktionsteknik, medieteknik och datavetenskap. Umeå universitet bedriver bred forskning inom flera områden som är väl lämpade för studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design att utveckla vidare.
Undervisning
Undervisningen sker på engelska och på Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten. Utbildningen hålls dagtid och helfart 100%.
Avancerad nivå
Utbildningen är på avancerad nivå, master.
Förkunskaper
Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Studieavgift kurs
716 000 kr
*EU/EES-medborgare behöver inte betala avgifter
Complex adaptive systems, MSc, 120hp
- Examen: Civilingenjörs examen
- Högskolepoäng: 300
- Varaktighet: 5 år
- Nivå: Avancerad nivå, Master
- Studietakt: Heltid, 100%
- Undervisningstid: Dagtid
- Undervisningsform: På campus
Anmälan sker
Anmälan öppen 15 mars – 17 april