Den informella it-skolan lanserades i Rumänien 2013 och har sedan dess skapat en möjlighet för över 7,000 utexaminerade att hitta yrkesvägledning med anknytning till arbetstillfällen inom it-industrin.

Skolan förser eleverna med mentorer med stark teknisk bakgrund och omfattande yrkeserfarenhet, ett flexibelt och enkelt läroschema och tekniska utbildningsprogram som anpassas och hålls uppdaterade med de senaste kraven och tendenserna på marknaden.

De kurser som är anpassade till de nuvarande marknadsbehoven, det flexibla schemat, tillgången till samhället för erfarna mentorer, sessionerna med mjuka färdigheter och de tekniska mentors- och coachningssessionerna utgör en uppsättning god praxis för att hjälpa utexaminerade att gå vidare i sina potentiella yrkesbanor på it-området.

På elevernas sida underlättar denna informella process som kombinerar utbildning, coachning och mentorskap utexaminerade att närma sig en karriär inom it-branschen och skaffa sig tillräckliga tekniska färdigheter för att framgångsrikt kunna genomföra en teknisk arbetsintervju. På systemnivå har den informella it-skolan blivit en bro som kopplar samman utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Alla kurser är anpassade till it-företagens särskilda behov och omfattar både mjuka färdigheter och yrkesutbildningar för fullständig inlärning. Effekterna kan lätt observeras på hela it-marknaden i Rumänien, och skolans utbildningsprogram bidrar till att hantera den ständigt växande IT-specialisten och skapa en ny rekryteringskanal för arbetsgivare.

Dessutom har den informella it-skolan visat att inlärningen av digitala färdigheter inte är beroende av ålder, kön, tidigare studier, yrkeserfarenhet osv. Studenterna kommer från en rad olika branscher (HORECA för konst, bankverksamhet, teologi, försäljning, sociologi, turism osv.) och det finns ingen åldersgräns för att anmäla sig. Det enda villkoret för att skriva in sig är rumänska, eftersom studenter kan få tillgång till kurser på nätet, från var som helst i Rumänien eller till och med världen.

Initiativet lanserades i Cluj-Napoca 2013 och utvidgades sedan till 6 av de största it-naven i Rumänien (Bukarest, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova och Sibiu) och till Republiken Moldavien, med utgångspunkt i etablerad god praxis som utvecklats i Cluj-Napoca för alla dessa nya platser. Under covid-19-pandemin flyttades dessutom alla kurser online, vilket gjorde skolan ännu mer tillgänglig för alla rumänska talare som passionerade om it.

INFORMATION
Geografiskt område Rumänien
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad
Målgrupp Digitala färdigheter för arbetskraften., Digitala färdigheter för alla
Typ av finanisering Privat
Industri Informations- och kommunikationsteknik (IKT) som inte definieras ytterligare