Framtidens arbetsmarknad: strategier för den digitala omställningen

17 Mars 2023, 08:49

Övergången till hållbar digitalisering är för närvarande i full gång och kommer att ha en betydande inverkan på arbetsmarknaden. Det är uppenbart att efterfrågan på digitala profiler och dataprofiler kommer att öka kraftigt under de kommande åren, samtidigt som efterfrågan på administrativa profiler kommer att minska och innehållet i dessa arbetstillfällen kommer att förändras dramatiskt till följd av automatiseringen.

Digitala färdigheter och datakunskaper kommer att bli en allt viktigare del av ett brett spektrum av arbetstillfällen. Inget arbete kommer helt att undgå digitaliseringens effekter. Minst en yrkesmässig tillämpningsnivå för datakunskap förväntas krävas för 63 % av profilerna senast 2030.

Att kunna fylla framtidens digitala jobb och datajobb på ett korrekt sätt är avgörande, eftersom det kommer att skapa ett starkt mervärde och bidra till en ekonomisk stimulans för vår ekonomi. Det finns dock en risk för att människor med profiler som kommer att vara mindre efterfrågade i framtiden kommer att röra sig i riktning mot arbetslöshet. Denna utveckling kan bli en tung börda för regeringen.

Det är därför mycket viktigt att proaktivt vidareutbilda eller omskola anställda på grundval av digitala färdigheter och datakunskaper så att Belgien kan förutse denna utveckling och undvika onödiga kostnader. Nu mer än någonsin är det dags att ta din karriär i dina händer.

Organisationerna måste utveckla strategier för att utbilda alla sina anställda så att de kan fortsätta att arbeta på ett hållbart sätt. Regeringarna kan stödja detta genom att skapa en miljö som bäst stöder digitaliseringen och kompetensomställningen. Detta kan uppnås genom att erbjuda riktad och flexibel utbildning, där utbildning ses som en investering snarare än en strikt skyldighet.

Ett exempel på en position som för närvarande efterfrågas i fråga om alla sektorer, och i synnerhet inom sektorn för finansiella tjänster, är datasteward. Dessa anställda har insikt i det dataflöde som ett företag äger och övervakar dess kvalitet. Omskolning av anställda – särskilt administrativ personal – till dataförvaltare kan ge organisationerna en konkurrensfördel. Detta exempel ger mycket inspiration för andra funktioner och kompetenser inom en rad olika sektorer.

Genom att byta från 100 % fokus på en funktion till en princip om mångfald i arbetsorganisationen skapar du en viss flexibilitet. Denna flexibilitet i den dagliga verksamheten kan vara praktisk när människor måste fylla nya roller eller omskolas i ett snabbt föränderligt ekonomiskt sammanhang. På grundval av multifunktionella grupper kan organisationer också bli mer innovativa och resultatinriktade.

KOMMENTERA: Framtidens arbetsmarknad: strategier för den digitala omställningen

Du måste logga in för att kommentera