Verktyg hjälper att bygga klimatsmart

24 November 2022, 11:58 Läs mer om podcasten

Arkitekter kan använda sig av många verktyg för att bygga klimatsmart. Ett av dem är Swecos tjänst C3 Carbon Cost Compass.

– Det roliga är att det sker så otroligt mycket på bred front idag, säger Karin Hurtig, arkitekt på Sweco till Techsverige.se.

TechSveriges hållbarhetsrapport Hållbar tech & Tech för klimatet lyfter fram Swecos tjänst C3 Carbon Cost som ett av många exempel på hjälpmedel för att bygga mer hållbart. Det är ett digitalt beräkningsverktyg med koppling till en 3D-modell. I verktyget har användarna möjlighet att se vilka utsläpp som olika materialval och sammansättningar i olika byggdelar kan leda till i en färdig byggnad.

Karin Hurtig, arktitekt på Sweco, gästar Techsveriges podcast #Vitecherupp för att prata om verktyget.

– Det roliga är att det sker så otroligt mycket på bred front idag, vi är ju inte ensamma om att titta på såna här verktyg. Det är så ny kunskap att alla drar åt lite olika håll och trevar sig fram men jag tycker bara det ör positivt. Vi triggar och stöttar varandra till att göra saker bättre, säger Karin Hurtig.

Hurtig menar att digitaliseringen gjort det enklare att jobba med hållbarhetsfrågor och lyfta dem på dagordningen.

– Det är oerhört värdefullt att få snabba siffror men det är när man kan diskutera dem som de blir oerhört värdefulla. Med kombinationen digitalisering, erfarenhet och kunskap kommer man väldig långt.

Lyssna på avsnittet

Bild: TechSverige ©

INFORMATION
Geografiskt område Länder utanför EU, Sverige
Ämne Mjukvara
Svårighetsgrad Medelsvår
Typ av initiativ Lokalt initiativ