Vattenbesparande teknik och robotteknik ett stort intresse hos Husqvarna Group

Husqvarna Group är det nya partnerföretaget för IndX, en öppen innovationsarena som matchar internationella industrijättar med startups inom industri 4.0. Men hur hittade de IndX, och vilka lösningar söker de? I denna intervju får du en överblick över vilka utmaningar och behov de har för i år.

Allt började för ett år sedan när Husqvarna Group besökte Toyota Material Handling där de fick IndX-processen presenterad.

“Vi har ett innovationslabb där vår uppgift är att arbeta med startups, och Toyota Material Handling delade processen med oss och fångade vårt intresse. IndX hjälper dig att komma i kontakt med rätt startups på ett organiserat sätt, vilket är något vi är mycket intresserade av,” säger Johan Simonsson, Director Ideation and Research AI Labs på Husqvarna Group.

 

Utmaningar inom autonomi och robotik

Husqvarna Group har under sina 330 års historia förvandlat sig flera gånger, från en vapen- och symaskinstillverkare till en helt ny produkt- och tjänsteportfölj. Idag ligger fokus på hållbara innovationer som stöder kunder inom grönområden och stadslandskap, med divisioner som Gardena, Husqvarna Forest & Garden och Husqvarna Construction.

“Mindre företag har en expertis inom vissa discipliner och tekniker, vilket är vad vi vill hitta. Vi vill samarbeta kring det,” säger Gustaf Lagercranz, AI-programchef på Husqvarna Group.

Husqvarna Group är särskilt intresserade av utmaningar inom:

  • autonomi
  • datorseende
  • robotik
  • batterier
  • fjärranalys
  • bevattning
  • vattenbesparande teknologier
  • edge computing och edge-sensorer
  • hållbarhet

“Vi är intresserade av lösningar inom inbyggda system, återvinningsbarhet och andra cirkulära innovationer samt nya affärsmodeller och sätt att minska våra CO2-utsläpp,” säger Patrik Jägenstedt, Director Advanced Development, Robotics & AI Lab.

“Kinderägg av överraskningar”

Patrik, Gustaf och Johan beskriver IndX som ett “kinderägg fullt av möjligheter och överraskningar” och vill koppla startups med rätt team inom deras organisation.

“Att göra ett proof of concept är det första steget. Vi vill ta saker så långt vi kan och se hur vi kan samarbeta och gå framåt. Vi bjuder in startups när vi besöker mässor och andra innovativa arenor. Vi har också en venture arena som investerar i startups,” fortsätter de.

Värd för Pitch Day #2

Husqvarna Group är värd för den andra IndX Pitch Day den 2 juni. Medarbetare från andra delar av Husqvarna kommer också att bjudas in för att lyssna på presentationerna, vilket ger startups möjlighet att bredda sina möjligheter att kopplas samman med andra intressenter.

Om IndX

IndX är ett unikt samarbete mellan fyra av de största globala industriföretagen i Östergötland. Saab, Husqvarna Group, Toyota Material Handling och Väderstad samarbetar med Linköpings Science Park i sökandet efter nya innovativa idéer och startups inom framväxande teknologier.

IndX är en öppen innovationsarena som matchar internationella industrigiganter med startups inom industri 4.0. Genom IndX får partnerföretagen Saab, Husqvarna Group, Toyota Material Handling och Väderstad AB möjlighet att koppla samman sig med nya talanger och entreprenörer från startups över hela världen.

Som startup får du chansen att presentera dina idéer – och om det går bra, blir nästa steg att tillsammans med FoU-personal från partnerföretagen samutveckla framtida idéer.

Det handlar inte bara om matchmaking. De mest lovande koncepten kommer att beviljas finansiering för verkliga Proof of Concept-projekt i nära samarbete med ett eller flera av partnerföretagen.

Så vad väntar du på, ansök här!

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Robotteknik, Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ