Vad tycker gymnasieelever om artificiell intelligens?

01 November 2023, 07:29

I DITEC Opportunity Award 2023 kommer studenterna att presentera sina synpunkter på informationsteknik för femte året i rad. Juryns vinnare kommer också att få en ekonomisk belöning.

(Bratislava, 30 oktober) – Claudia Goldin blev i år pristagare till Nobelpriset i ekonomi för sin forskning om fenomenet som kallas könsklyftan – en osynlig klyfta mellan könen som fortfarande är närvarande i strävan efter karriärmål. Vi anser att alla människor ska ha lika möjligheter. Det är därför vi organiserar den femte DITEC Opportunity Award på International Congress of ITAPA 2023. ”Informationsteknik är en snabbt växande del av allas liv, och sektorn är uppenbarligen hungrig efter smarta människor. Vi på DITEC inser att stöd till tjejer med intresse för IT är en viktig del av vårt uppdrag och därför tillkännager vi också det nuvarande femte året av tävlingen. Det centrala temat för detta år kommer att vara fenomenet artificiell intelligens, säger Anna Záhorčáková, affärsdirektör och ambassadör för kvinnor inom IT, som har anordnat tävlingar för slovakiska gymnasieelever sedan 2019.

Opportunity Award 2023 är öppet för flickor som är elever i någon gymnasieskola i Slovakien (4 års studier, 5-åriga studier och minst 8-åriga kvinter) och är intresserade av IT. Hur är det? Det räcker med att förbereda alla former av presentationer med sina synpunkter på något av följande tre teman:

1. AI för en bättre värld: Utforma ett projekt där AI kan användas för att förbättra tjänsterna till medborgarna.

2. Etisk artificiell intelligens: Föreslå en lösning för att säkerställa att AI beter sig etiskt. Så att lösningarna respekterar privatlivet och säkerställer jämlikhet.

3. Teknik och kultur: Hur kan tekniken påverka och förändra kulturen och hur kulturarvet och värderingarna delas och bevaras? Tar AI jobb från konstnärer och kreativa yrken eller inte?

Gymnasieelever kan få sina idéer behandlade i vilken form som helst (text på upp till 2 sidor A4, PowerPoint/eller liknande presentationer på upp till 12 bilder, videolängd på upp till 3 minuter, alla andra jämförbara format av rimlig skala på lämpligt sätt med hjälp av aktuell IT-teknik/t.ex. ljudinspelning eller video utan ljud, upp till 3 minuter, etc. /eller en kombination av ovanstående, som inte överskrider de gränser som anges ovan), senast den 15 november 2023 till studentka@ditec.sk. Utöver DITEC Opportunity Award 2023 kommer tre bidrag som delas ut av expertjuryn att belönas med symboliska ekonomiska belöningar. Vinnarnas namn kommer att avslöjas på ITAPA:s internationella konferensgala torsdagen den 23 november 2023. Alla uppgifter, tillsammans med tävlingsstadgan, finns på www.opportunity.sk.

”Att vara medlem i en professionell jury som bedömer bidragen från smarta tjejer som är intresserade av IT är inte bara en ära, utan också en mycket trevlig uppgift för mig varje år. Vi ser fram emot alla bidrag och önskar deltagarna lycka till och ett ljust sinne, säger Anka Záhorčáková.

Frågor och svar om DITEC Opportunity Award 2023:

Vad är syftet med tävlingen?

Informationsteknik tar en körsträcka av våra liv. Men alla smarta hjärnor behövs för utveckling – och utan smarta kvinnor kommer det inte att vara möjligt. Det är därför för femte året i rad, DITEC tillkännager en tävling om möjligheter för smarta gymnasietjejer intresserade av IT

— Ditec Opportunity Award.

Vem är tävlingen avsedd för?

Opportunity Award 2023 är öppet för flickor som är elever i någon gymnasieskola i Slovakien (4 års studier, 5-åriga studier och minst 8-åriga kvinter) och är intresserade av IT.

Hur kan du delta i tävlingen?

Förbered och skicka oss ett inlägg om ett av de tre ämnen som erbjuds:

1. AI för en bättre värld: Utforma ett projekt där AI kan användas för att förbättra tjänsterna till medborgarna.

2. Etisk artificiell intelligens: Föreslå en lösning för att säkerställa att AI beter sig etiskt. Så att lösningarna respekterar privatlivet och säkerställer jämlikhet.

3. Teknik och kultur: Hur kan tekniken påverka och förändra kulturen och hur kulturarvet och värderingarna delas och bevaras? Tar AI jobb från konstnärer och kreativa yrken eller inte?

Vilken form ska jag välja?

Är du en TikTokerka eller en framtida Instagram influencer? Gillar du att göra en YouTube-video? Eller tvärtom, säger dessa saker ingenting, och föredrar du att lösa komplexa matematiska problem på din datorskärm? Det spelar ingen roll. Varken Nicola Tesla eller Ada Lovelace hade konton på sociala medier. Kort video, fotopresentation, powerpoint eller enkel textbeskrivning? Vi bryr oss inte om formen, välj den mest trevliga för dig själv. Det viktigaste är innehållet!

Hur länge kan du delta i tävlingen?

Skicka in dina tävlingsbidrag i någon form till studentka@ditec.sk senast den 15 november 2023 kl. 23:59:59. Bidraget måste vara på slovakiska. Därefter kommer juryn, som består av representanter för arrangören av tävlingen DITEC, a.s., samt medborgarföreningen Aj Ty in IT och konferensen ITAPA, att välja ut de tre bästa förslagen. Vi tror,

att din kommer att bli en av dem!

Varför delta i tävlingen?

Utöver det prestigefyllda priset för vinnaren av Opportunity Award 2023 kommer de tre bästa designerna också att få ett ekonomiskt pris på 200, 300 och 500 EUR.

Hur kommer utmärkelserna att äga rum?

Vinnaren av tävlingen kommer att få Opportunity Award 2023 på ITAPA-galan i Bratislava torsdagen den 23 november 2023. Andra priser kommer att överlämnas av DITEC, a.s. i dess lokaler eller i annan form efter överenskommelse med vinnarna.

Var kan jag få detaljerad information om tävlingen?

All nödvändig information, nyheter och arkiv från tidigare år finns på www.opportunity.sk.

INFORMATION
Geografiskt område Slovakien
Ämne Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ