Utforska AI: erfarenheter från AI Sweden’s Young Talent Program

Hlib Turuta och Pavlo Ovchynnykov deltar båda i AI Swedens Young Talent-program i Linköping. De arbetar med projekt som fokuserar på allt från att modellera brottsplatser till ansiktsigenkänning. Läs vidare för att lära dig mer om deras upplevelser hittills!

Young Talents är ett program för nyutexaminerade gymnasieelever med ett särskilt intresse för AI. De utbildas och stärks hos AI Sweden under hösten och arbetar hos AI Swedens partners under våren. Under denna omgång deltar 13 unga talanger i Linköping, Västerås, Örebro och Göteborg.

Hlib och Pavlo gick båda i samma skola i Ukraina. Deras skola hade kontakter med AI Sweden och de uppmuntrades av sin lärare att söka till programmet. Sedan programmet startade har de arbetat med olika projekt och besökt AI Swedens partners i Stockholm och Göteborg.

“Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, men hittills har det överträffat mina förväntningar. Jag har lärt mig så mycket. Det har verkligen vidgat min syn på vad man kan göra med AI,” säger Pavlo.

Modellering av brottsplatser och anomalidetektering

Varje vecka studerar de nya ämnen och gör uppgifter samt arbetar med projekt från AI Swedens partners eller avdelningar. Pavlo arbetar till exempel tillsammans med Nationellt Forensiskt Centrum för att modellera brottsplatser med olika typer av insamlade och kombinerade data.

Hlib arbetar med anomalidetektering i videor tillsammans med Combitech. Han berättar att ett problem de försöker lösa är GDPR-relaterade frågor och hur man kan sudda ansikten i videor, vilket är en aspekt av att arbeta med ansiktsigenkänning. Båda projekten utgår från partnerbehov, vilket Hlib och Pavlo betonar adderar värde till programmet eftersom man skapar effekt i den verkliga världen.

Lärande genom att göra

Ibland dyker det upp utmaningar och tekniska problem längs vägen.

“När du fastnar måste du söka efter svar själv. Det får dig att växa som individ och du lär dig hur man löser problem och vem man ska ställa frågor till,” säger Pavlo.

Både Pavlo och Hlib håller med om att programmet är bra om du vill arbeta med professionella inom AI och prova nya saker. Man blir en del av hela resan, från forskning till implementering.

“Om du vill tillhöra en fantastisk gemenskap bör du ansöka till det här programmet. Det förbereder dig för framtiden och du träffar så många nya människor och häftiga företag längs vägen. Det är verkligen kul,” säger Hlib.

 

Om AI Sweden’s Young Talent-programmet

För att locka toppbegåvningar till Sverige och utveckla vår potential är mångfald och en dynamisk arbetsmiljö en högsta prioritet. AI Sweden vill erbjuda möjligheter för talangfulla individer baserat på potential, inte enbart erfarenhet, i motsats till traditionella strukturer.

Young Talents är ett program för nyutexaminerade gymnasieelever med intresse för AI. De utbildas och stärks hos AI Sweden under hösten och arbetar hos AI Swedens partners under våren.

 

Bild: Linköping Science Park ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ Lokalt initiativ