Undrar du också hur kvantdatorer fungerar? Här är svaret

Kvantdatorer sägs vara nästa generations datorer som kan lösa avancerade problem på rekordtid. Ta del av inspelningen av Tech Tuesday vid Linköpings universitet för att höra hur teknologin fungerar.

Nu kan alla ta del av föredraget Tech Tuesday vid Linköpings universitet den 7 februari 2023, som handlar om kvantdatorernas funktion. Föredraget spelades in och är nu tillgängligt att ses av alla intresserade via länken här.

Kvantdatorer kan lösa vissa typer av uppgifter snabbare än klassiska datorer och sägs vara nästa generations dator. Idag pågår bygge och testningar av kvantdatorer runt om i världen. Sverige är ett av länderna som vill vara först med att bygga en superdator som såväl industri som näringsliv kan ha nytta av. Bara inom det välkända projektet vid Chalmers tekniska högskola utvecklas tekniken. Det har samlat såväl storföretag som flera universitet och finansieras av familjen Wallenberg.

Det handlar om att bygga en kvantdator som kan lösa extremt avancerade uppgifter på några minuter istället för år, som nuvarande datorer skulle göra. Det är alltså en ny dimension av teknologi som hela världen vill vara en del av att bygga – men hur fungerar det egentligen?

Svaret gavs under föredraget Tech Tuesday vid Linköpings universitet. Jan-Åke Larsson, forskare och professor vid Institutionen för systemteknik, presenterade vad framtidens teknologi i form av kvantdatorer är och hur de kan användas. Under Tech Tuesday fokuserade han på att förklara varför kvantdatorer kan vara effektivare än klassiska datorer som vi är vana vid idag. Bland annat förklarade han vad kvantdatorer är, vad de gör och hur de fungerar ur ett algoritmiskt perspektiv. Han tog utgångspunkten i några grunder, fortsatte genom några kvantalgoritmer och tittade slutligen på algoritmernas inre funktioner.

Jan-Åke Larsson är forskare och forskar inom kvantinformatik. I hans huvudsakliga forskning studerar han säkerheten för kvantkryptering och han har en gedigen bakgrund inom och intresse för kvantmekanik.

Föredraget arrangerades av Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet.

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Länder utanför EU
Ämne Kvantberäkning
Svårighetsgrad Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ Nationellt initiativ