Här är vinnarna i Tech Awards Sweden 2023

05 Juni 2023, 09:20 Här är vinnarna i Tech Awards 2023

Nu är det klart vilka som kammat hem priserna i Tech Awards Sweden 2023, en branschtävling och event arrangerat av TechSverige och Foundry. Bland årets vinnare finns Tibber, Örebrobostäder och Space Academy.

“Det känns helt fantastiskt och extra kul att det är för något så viktigt”, säger Nastaran Baleng-Soultani, chef för Space Academy, efter att ha mottagit Årets kompetenspris vid Tech Awards Sweden 2023. Hon betonar vikten av att engagera fler ungdomar i techbranschen och ser priset som ett tecken på att de är på rätt väg. Genom denna utmärkelse hoppas hon att de kan nå ut till ännu fler ungdomar.

Tech Awards Sweden är en prestigefylld utmärkelse som hyllar och belönar företag, organisationer och personer som driver innovation och skapar värde inom tekniksektorn, både för kunder, anställda och samhället i stort. Priser delas ut i sex kategorier, inklusive Årets kompetenspris, Årets hållbarhetspris, Årets säkerhetspris, Årets mest värdefulla användning av tech, Årets mest inflytelserika person inom Tech och Årets techföretag.

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och ordförande för juryn, berättar att det varit mycket intressant att granska och diskutera de nominerade bidragen. Hon nämner att det har funnits en stor variation och hög kvalitet bland bidragen, vilket har lett till att juryn enigt har kunnat utse vinnarna. Zetterberg understryker att årets vinnare exemplifierar hur digitalisering och innovation är nyckelfaktorer för att skapa samhällsnytta och bidra till hållbar utveckling.

 

Årets kompetenspris: Space Academy (Space)

Juryns motivering: Space Academy vinner Årets kompetenspris tack vare sitt tydliga fokus på att göra kunskap tillgänglig för ungdomar och möta framtidens kompetensbehov inom tech och digital utveckling. De har skapat en unik plats för den digitala generationen genom sitt visionära och inkluderande synsätt på utbildning och kultur. Med imponerande engagemang och fina resultat har de under 2022 utbildat över 1 600 ungdomar, där 55% varit tjejer, och uppnått en fantastisk elevnöjdhet. Genom att göra digital kompetens och lärande tillgängligt för alla oavsett bakgrund, har Space Academy skapat en hållbar, inkluderande och utvecklande techhub där framtida techstjärnor kan växa och blomstra.

Årets hållbarhetspris: Örebrobostäder

Juryns motivering: Örebrobostäder vinner Årets hållbarhetspris för att de tidigt såg potentialen i digital spjutspetsteknik som lösning på ett problem som varit högst aktuellt under vintern 2022/2023. Genom att använda uppkopplade enheter, AI och datadrivna beslut har de uppnått imponerande mätbara resultat som visar hur det är möjligt att minska klimatpåverkan samtidigt som kostnader hålls nere med effekt ned på individnivå. I en tid där omvandlingsbehovet ofta får ge plats för populistiska, kortsiktiga åtgärder, har Örebrobostäder visat hur smarta lösningar gör omställningen attraktiv och levererar resultat här och nu. Juryn hoppas och tror att deras arbete kommer att inspirera många fler framöver.

Årets säkerhetspris: Recorded Future

Juryns motivering: I dessa oroliga tider blir informations- och cybersäkerhetsfrågor allt viktigare, och omvärldsbevakning samt förmågan att följa hotbilden blir avgörande för ett genomdigitaliserat samhälle. Årets säkerhetspris går till Recorded Future som genom att samla, strukturera och analysera stora mängder data om cyberhot har omvandlat forskning till innovation och tagit sina tjänster till en världsmarknad. Med realtidstjänster som är tillgängliga dygnet runt hjälper Recorded Future sina kunder att hantera hot och levererar underrättelsedata för över 40 länders nationella försvar, företag och organisationer som vill bevara en fri demokratisk värld. Efter 13 år har de blivit världens största underrättelseföretag med en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Deras tjänster är banbrytande och bidrar till en säkrare värld.

Årets mest värdefulla användning av tech: Ditt ECPAT/Säker uppladdning (Sticky Beat och ECPAT Sverige)

Juryns motivering: När tech är som bäst är dess värde ovärderligt! Årets mest värdefulla användning av tech går till Ditt ECPAT/Säker uppladdning, ett samarbete mellan Sticky Beat och ECPAT Sverige, som visar hur en digital lösning kan göra verklig skillnad. De har framgångsrikt bidragit till att minska det psykiska lidandet för tusentals barn och ungdomar genom att hitta och ta bort sexuellt kränkande bilder och filmer på nätet. Att kunna ta kontroll över spridningen och radera dessa bilder och filmer är otroligt viktigt. Det inspirerande samarbetet är obeskrivligt värdefullt och visar att det som finns på nätet inte alltid behöver vara kvar.

Vinnare Tech50: Marcus Murray

Juryns motivering: För att möta en av vår tids största utmaningar krävs både kunskapsspridning och handlingskraft. Årets vinnare har kombinerat dessa egenskaper med stor öppenhet och djup expertis och har tillsammans med sina medarbetare blivit ett stadigt svenskt ankare i en stormig omvärld. Marcus Murray från Truesec har utvecklat ledande verktyg och lösningar för sina kunder, delat praktiska insikter med allmänheten och utfört konkreta insatser mot allvarliga hot. Han gör en stor skillnad genom att göra Sverige och svenska verksamheter säkrare, både nu och i framtiden. Årets mest inflytelserika person inom tech 2023 är Marcus Murray.

Årets techföretag: Tibber

Juryns motivering: Årets techföretag, Tibber, har med hjälp av teknik och kreativitet förändrat människors beteende och hjälpt hela samhället att ställa om till en lägre och mer hållbar energiförbrukning. Genom att jämna ut toppar och dalar skapar de ett system i bättre balans. Sedan starten 2016 har över en halv miljon människor anslutit sig till denna folkrörelse som förenar teknikentusiaster, miljökämpar, bilförare och alla som vill ha bättre koll på sin energiförbrukning och samtidigt spara både miljö och pengar. Under 2022, när elpriserna skjutit i höjden, har Tibber blivit ett självklart samtalsämne vid villafester, parmiddagar och fikaraster. Alla vill bli “Boss” över sin elräkning – Årets techföretag är Tibber.

Juryn har bestått av:  
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group
Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige
Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden / Foundry
Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare
Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning
Lena Miranda, vd, Linköping Science Park
Richard Oehme, senior rådgivare, Knowit Cybersecurity & Law
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier, KTH
Johanna Giorgi, chief sustainability officer, Addsecure
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (juryordförande)

Foto:

Tech Awards Sweden

Läs hela artikeln på TechSveriges hemsida

Image: Tech Awards Sweden ©
INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Digital Expert, Avancerad
Typ av initiativ Nationellt initiativ