Sverige riskerar att halka efter i AI-utvecklingen, varnar expert

STOCKHOLM – Medan världen försöker kartlägga potentialen och riskerna med artificiell intelligens (AI), lyfter den svenska AI-experten John Björkman Nilsson fram Sveriges risk att hamna på efterkälken inom området.

Björkman Nilsson, en pionjär och veteran inom AI, påpekar att “Möjligheterna med AI är större än riskerna”. Han oroar sig över att överdriven rädsla för teknologin skulle kunna hindra Sverige från att dra nytta av de fördelar som AI erbjuder.

Den framstående AI-experten, som för närvarande arbetar på IT-företaget Entecon, uppmanar svenska företag att omfamna AI, särskilt när många amerikanska bolag sparar hundratusentals dollar varje år genom att använda AI för logistik och administration.

Trots sin optimistiska syn på AI, förkastar Björkman Nilsson idén om att AI skulle kunna uppnå mänskligt medvetande eller att teknologin kan vända sig mot oss. “För mig är det fortfarande science fiction”, säger han.

När det gäller den ökade användningen av robotar i digitala påverkanskampanjer, understryker han att dessa robot-troll påverkar politiken, men kampanjerna drivs fortfarande av människor, inte maskiner.

Björkman Nilsson avslutar med en uppmaning till svenska företag att anamma AI. Han jämför situationen med början av 2000-talet när många företag valde bort att skapa egna webbplatser. “Om vi inte hoppar på AI-tåget snart, kommer vi att missa det”, varnar han.

Bild: Digital Skills Sweden ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Grundläggande
Typ av initiativ Nationellt initiativ