Studie visar att många känner sig otrygga på nätet

Internetstiftelsen tar årligen fram en rapport med statistik och fakta om svenskarnas internetvanor. Studien publiceras på sajten svenskarnaochinternet.se. Studien omfattar en uppsjö av olika vanor på nätet – såsom nätdejting, sociala medier till e-handel. I 2022 års rapport går det exempelvis att ta del av svenskarnas känsla av trygghet på nätet. Undersökningen visar att många svenskar upplever otrygghet på nätet.

Otrygghet på nätet ett utbrett fenomen

Studien visar på att 6 av 10 internetanvändare har blivit utsatta för nätbedrägerier eller bedrägeriförsök det senaste året. Gruppen av personer mellan 30 och 50 år blir främst utsatta, och vanligaste nätbedrägerierna är bluff-sms och bluffmejl. 81 procent av internetanvändarna uppger att de har olika åtgärder för att skydda sin integritet på nätet. Exempel på det är att  inte låta appar få tillgång till mobiltelefonens kontakter eller att inte dela platsdata via inställningarna i sin mobil. 

Olika åldersgrupper blir utsatta 

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet och i synnerhet sociala medier. Att vara på sociala medier som ung är förenat med att vara en del av gemenskapen, och många uppger att de känt sig utanför om de inte hade tillgång till sociala medier. Samtidigt är denna åldersgrupp utsatt för näthat. 17 procent  i  åldersgruppen 12-19 år  uppger att de det senaste året blivit utsatta för näthat eller tagit emot negativa ord. 

Studien visar flera olika internetvanor. Är du intresserad av att läsa mer om flera vanor så kan du läsa den samlade rapporten för 2022.

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande
Typ av initiativ Nationellt initiativ