Slovakiska Junior Cybersecurity Team presenterade vid den europeiska finalen

10 November 2023, 07:44

Bratislava den 30 oktober 2023

Det juniora cybersäkerhetsteamet representerade Slovakien i den europeiska finalen av den prestigefyllda tävlingen The European Cybersecurity Challenge (EKSG) i Hamare, Norge. I den nionde upplagan deltog 34 lag från EU:s medlemsstater och besöksgrupper från Kanada, Georgien, Serbien, Costa Rica, Singapore, USA och Förenade Arabemiraten.

Syftet med tävlingen är att stödja och utveckla unga talanger och organiseras av EU:s cybersäkerhetsbyrå Enisa. Team hanterar uppgifter från olika områden som webb- och nätverkssäkerhet, mobil säkerhet, kryptopussel, reverse engineering och digital Forenzia.

Team Slovakia består av nio pojkar och en flicka och medelåldern är 21 år. Vi har universitetsstudenter från både Bratislava och utländska fakulteter och en junior arbetar redan i offentlig förvaltning, säger teamchef Alexandra Húsková från kompetens- och certifieringscentrumet för cybersäkerhet. Det representativa teamet har förberett sig sedan mars, med medlemmar utvalda från cybersäkerhetstävlingar.

Källa till fotot: ENISA

I det övergripande betyget Team Slovakia rankades 23: e plats, i den specialiserade delen av Attack & Defense tävlingen var det en utmärkt 15: e plats. För Slovakien var det bara andra året då landet skapade ett konkurrenskraftigt team och gick in i en mycket professionell och konkurrenskraftig miljö.

”Under tävlingen har vi avsevärt förbättrat vår kommunikation och vårt samarbete, vilket jag anser vara en allt viktigare aspekt av problemlösning än vad jag hittills trott. Förutom tävlingen fick vi möjlighet att träffa kamrater, skaffa nya vänner, uppleva en del av den utländska kulturen och även visa andra vår, säger Adam Hadar.

Adam Hadar nominerades till laget som deltagare i National Cybersecurity Game CybeGame: ”I slutändan ser jag EKSG som en av de största framstegen i min hackerkarriär hittills, och jag är glad över att ha fått möjlighet att företräda mitt land. För framtida talanger är en sådan åtgärd en fantastisk motivation att avancera med kunskap och jag tror att det kommer att bidra till att bygga ett starkare samhälle kring cybersäkerhet i Slovakien.

Den verkställande direktören för Enisa, Juhan Lepassaar, pekar här på den viktiga dimensionen av uppbyggnaden av kollektiv motståndskraft: ”Tävlingen utvidgar de nätverksmöjligheter som kommande generationer behöver. Vi har en skyldighet att hjälpa ungdomar att hitta det yrke som är bäst lämpat för att avsevärt påverka skyddet av digitala tillgångar och data och i slutändan skydda hela vårt digitala liv.” De tre vinnande lagen i den nionde upplagan av The European Cybersecurity Challenge kommer från Tyskland, Schweiz och Danmark.

”Hela världen och Slovakien är medvetna om cybersäkerhetens strategiska betydelse och samtidigt den extrema bristen på yrkesverksamma på detta område. Det är därför som den viktigaste uppgiften för stater och företag idag är utbildning och sökning.

talanger. Den digitala koalitionen har under lång tid genomfört ett antal aktiviteter på detta område, men för att säkerställa en verkligt övergripande strategi för denna fråga i vårt land och för att genomföra de nödvändiga systemförändringarna behövs också ett nära samarbete med staten och andra partner”, avslutade ordföranden för Digital Coalition, Mário Lelovský.
Den officiella nationella kontaktpunkten för den europeiska cybersäkerhetsutmaningen i Slovakien är kompetens- och certifieringscentrumet för cybersäkerhet. Den slovakiska gruppens huvudpartner är den slovakiska koalitionen för digitala färdigheter och yrken.

Källa till fotot: Kompetens- och certifieringscentrum för cybersäkerhet
INFORMATION
Geografiskt område Europeiska unionen
Ämne Cybersäkerhet
Svårighetsgrad Avancerad
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ