Stockholm – Tekniska framsteg inom artificiell intelligens (AI) banar väg för snabba och genomgripande förändringar på arbetsmarknaden. Vid ett nyligt seminarium organiserat av TechSverige utforskades AI:s potential, utmaningar och framtid inom techsektorn.
Carl-Johan Hamilton, vice VD för Ants och styrelsemedlem i TechSverige, inledde med att betona behovet av en samlande organisation som TechSverige. Hamilton sa, “I disruptiva tider kan politiska aktörer känna behovet av att ta snabba beslut. Det är här organisationer som TechSverige blir kritiska – att ge branschen en röst.”
Ana Andric, TechSveriges näringspolitiska expert, tog upp en av de mest påträngande frågorna inom teknikbranschen: kompetensbristen. Hon betonade att denna brist påverkar hela samhället och ställde den intrikata frågan om AI kan minska eller transformera dagens kompetensbehov. Hon avslöjade även att TechSverige just nu genomför en omfattande kompetensundersökning, med förväntan att publicera resultaten tidigt 2024.
Ett höjdpunkt i seminariet var när Gardar Björnsson Rova från McKinsey delade sin syn på AI:s framtid, särskilt i förhållande till svensk techindustri. Rova underströk att “AI kommer att omforma vår interaktion med mjukvara – vi kommer att kommunicera med våra datorer snarare än att bara klicka på dem.” Han påpekade även den enorma affärsmöjlighet som generativ AI erbjuder, särskilt inom områdena marknadsföring, försäljning och mjukvaruutveckling.
En särskilt insiktsfull paneldiskussion med Malin Ekwall från Randstad Technologies och Jennie Sinclair från Nexer Group, leddes av Carl-Johan Hamilton. Diskussionen kretsade kring hur AI kan bli en möjlighet istället för ett hot för tech-aktörer. Jennie Sinclair kommenterade intressant: “Vi har levt i en maskincentrerad värld länge, men nu kan vi övergå från en industrialiserad era till en mer själsfull era.”
Avslutningsvis fokuserade en panel på hur AI kommer att påverka regelverk, utbildningar och politik. Ana Andric sammanfattade stämningen med, ”AI har potential att skapa enorma förändringar på arbetsmarknaden, men det kräver att vi ständigt utbildar oss och anpassar oss till dessa förändringar.”
Seminariet gav en djupgående inblick i hur AI kommer att påverka, inte bara techsektorn, utan hela arbetslandskapet i Sverige. Med rätt förberedelser och anpassningsförmåga kan Sverige vara i framkant av denna teknologiska revolution.
Bild: Digital Skills Sweden ©