Professor Ebba Ossiannilsson får pris för arbete med öppen utbildning

Den svenska forskaren och experten inom öppen utbildning, professor Dr. Ebba Ossiannilsson, fick i oktober 2022 utmärkelsen The open leadership award. Bakom priset står den icke vinstdrivande organisationen Open Education Global som hänvisar till professorns gedigna erfarenhet och utmärkta ledarskap inom området.

Varje år delas priset OE Global till framstående bidrag och exemplariska ledare inom öppen utbildning världen runt. Totalt fem vinnare utses i varsin kategori: Leadership award, Educator award, Support specialist Award, Emerging Leader Award och Student Award.

Möjiggörare för öppen utbildning

Inom kategorin Leadership award utses en person som har visat prov på framstående ledarskap och arbete inom öppen utbildning. 2022 års vinnare i kategorin är den svenska professorn Dr. Ebba Ossiannilsson.

– När jag först hörde att jag hade vunnit blev jag överlycklig. Ett internationellt erkännande som detta betyder mycket, men det var också en ödmjuk upplevelse. De andra nominerade är alla utmärkta kandidater och jag anser verkligen att vi alla är vinnare, säger professor Enna Ossiannilsson i en artikel på medlemsorganisationen The international council for open and distance educations hemsida.

En av områdets mest framstående personer

Med över 20 års erfarenhet inom området har hon utvecklat och öppnat dörrar för utvecklingen av öppen undervisning, inte minst genom samarbete med internationella organisationer och forskningsprojekt som lett till digitala utbildningars tillgänglighet. Hon är också forskare, faktagranskare och konsult. Idag är professor Ebba Ossiannilsson vice ordförande för organisationen Swedish Association for open, flexible and distance education (SADE) och en av de mest framstående personerna inom området öppen utbildning.

Öppen utbildning bra för hela planeten

Utöver ovan nämnda erfarenheter sitter hon i styrelsen för ICDE Open Educational Resources Advocasy Committee (OERAC). Att jobba för att tillgängliggöra och utveckla möjligheterna med öppen utbildning är ett viktigt bidrag till framtidens generationer. Det menar professor Ebba Ossiannilsson som knyter an utbildning till FN:s globala mål. Utbildning är viktigt för individer, mänskliga rättigheter, social rättvisa och för planeten.

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande, Avancerad, Digital Expert, Medelsvår
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ