Ny undersökning: Mer än 60 % av IT-företagen i Rumänien förväntar sig ökad omsättning

28 Februari 2023, 09:21 • Iuliana Butuc-Cerchez Anis webbplats

Undersökning från ANIS (Rumänska arbetsgivarorganisationen inom IT&C-branschen inom alla sektorer): Mer än 60 % av företagen räknar med att öka omsättningen under 2023, men också att öka antalet aktiva team i Rumänien.

Bukarest den 17 februari 2023 – Den globala krisen inom den tekniska industrin, som också tar sig uttryck i massiva uppsägningar i stora företag, kommer att ha en relativt liten inverkan på det lokala it-landskapet. Detta är resultatet av ANIS Sentiment Survey – en undersökning som genomfördes för första gången av ANIS, arbetsgivarorganisationen för programvara och tjänster, på medlemsföretagsnivå, från januari till februari 2023.

Efter ANIS Sentiment Survey fick föreningen veta att

  • 65 % av de svarande företagen räknar med att öka sin omsättning under 2023. Endast 4,8 % räknar med att intäkterna kommer att minska, medan 30,2 % förväntar sig en liknande omsättning som 2022.
  • 68,3 % av företagen räknar med att slutföra 2023 med ett större team än 2022, medan 22,2 % fortfarande inte vet i vilken utsträckning de kommer att säga upp eller anställa i år. Endast 9,5 % förväntar sig en minskning av det rumänska teamet.
  • 61,9 % av de svarande uppskattar att kundernas investeringar i it-projekt i år kommer att öka, medan 38,1 % uppskattar en minskning på denna nivå.

”Å ena sidan är dessa resultat glädjande nog att visa att det inte finns någon kris i den lokala industrin och att den totala effekten är relativt liten. Å andra sidan uttrycker många av våra ledamöter en viss försiktighet i år, både när det gäller intäkter och förutsägbarhet för de projekt som de arbetar med. Endast en indikator är säker under denna period: mer än 60 % av företagen vill anställa, vilket förklaras av den enorma bristen på yrkesutövare, som redan finns och som kvarstår från ett år till ett annat. Vår förhoppning, som arbetsgivarorganisation, är att denna känsla av försiktighet kommer att vara ett av industrins pessimistiska scenarier och slutligen 2023, när vi har dragit linjen, kommer balansräkningen att se mycket bra ”, förklarar Corina Vasile, verkställande direktör för ANIS.

Nästan 50 % av ANIS-medlemsföretagen deltog i undersökningen. Av dessa är 23,8 % mycket stora företag med en omsättning på över 20 miljoner euro, en omsättning på mellan 3 miljoner euro och 20 miljoner euro, 20,6 % med intäkter på mellan 1 och 3 miljoner euro och 31,8 % med intäkter på mindre än en miljon euro.

Anis har för närvarande 163 medlemsföretag från alla segment, både nystartade företag och små och medelstora företag eller stora företag. Tillsammans sysselsätter alla ANIS-medlemsföretag mer än 47.000 personer och har en omsättning på nästan 65 % av it-industrins totala intäkter på nationell nivå.

Tillgodoräknande: Plattformen för Rumäniens DSJP


Om ANIS

25 års verksamhet i Rumänien. ANIS inrättades 1998 och företräder de rumänska it-företagens intressen och stöder utvecklingen av den lokala programvaru- och tjänsteindustrin, tillväxten hos både företag som är involverade i utkontraktering av projekt och företag som genererar immateriella rättigheter genom att skapa produkter.

Fler än 160 ledamöter. ANIS sammanför både små och multinationella företag med rumänskt eller utländskt kapital, med huvudkontor i alla större it-centrum i landet, vilket säkerställer representativitet på nationell nivå.

Fler än 47.000 anställda. Medlemmar i ANIS genererar ett betydande antal högkvalificerade arbetstillfällen i samhället.

Mer än 3,87 miljarder euro i omsättning. Medlemmarnas sammanlagda årliga intäkter placerar ANIS på området för nyckelaktörer när det gäller lokalt ekonomiskt fotavtryck. Sammanlagt har ANIS-medlemmarna en omsättning på mer än 65 % av de totala intäkter som genereras av it-branschen på nationell nivå.

Mer information finns på föreningens webbplats, www.anis.ro.

Presskontakter:

office@anis.ro – Iuliana Butuc-Cerchez/ iuliana@prsteps.com /+ 40744492953

INFORMATION
Geografiskt område Rumänien
Ämne Mjukvara
Svårighetsgrad Medelsvår, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ