Ny ”Cyber Arena” förbereder experter på att bekämpa cyberhot

14 Februari 2024, 12:31

Bratislava, 14 februari 2024 – Statssekreterare Ivan Ivančin och generaldirektören för avdelningen för cybersäkerhet vid MIRRI SR Ervin Šimko öppnar officiellt ett nytt utbildnings- och utbildningscentrum ”CyberAréna”. Centrumet kommer att ge experter på högsta nivå möjlighet att förvärva nyckelfärdigheter och testa hur man kan reagera korrekt och snabbt på simulerade cyberincidenter.

”Informationsteknik är en del av vår dagliga verksamhet, men användningen av dem medför också risker. Cyberhot blir allt vanligare och påverkar oss alla. Vi anser att cybersäkerhetsutbildning är det bästa sättet att förhindra dem. Därför är jag mycket glad över att vi har lanserat ett projekt som tillhandahåller praktiska utbildningsaktiviteter och övningar av simulerade cyberattacker, säger Ivan Ivančin, statssekreterare för MIRRI SR.

Förra året omskolade projektet ”Utbildnings- och utbildningscentrum för säkerhet vid IT-drift och IT-förvaltningar för den offentliga förvaltningen” mer än 1200 anställda från mer än 40 olika offentliga myndigheter. Tack vare detta projekt som stöds av det operativa programmet Integrerad infrastruktur har nu ett unikt utbildningscentrum officiellt öppnats. Det är unikt i Slovakien och kan konkurrera med både europeiska och globala utbildningscentrum för cybersäkerhet.

”Tack vare vårt träningscenter kan vi organisera övningar för grupper av personer upp till 32 personer. Vi skapar en möjlighet att fördjupa förståelsen för cyberattacker och ge praktisk erfarenhet för att hjälpa dig att bli en bättre försvarare i att motstå olika attacker som virus, skadlig kod och phishing. Detta kommer att göra det möjligt för oss att titta in i angriparens sinne och förbereda oss för att skydda era system, säger Ivan Ivančin.

Utbildningscentret eller ”CyberAréna” syftar till att ge yrkesverksamma på högsta nivå möjlighet att förvärva nyckelfärdigheter och testa dem direkt på ”arenan”, hur man reagerar korrekt och snabbt på simulerade cyberincidenter. För att utbildningsverksamheten verkligen ska vara tillgänglig för alla yrkesverksamma inom den offentliga förvaltningen kommer de att tillhandahållas kostnadsfritt.

INFORMATION
Geografiskt område Slovakien
Ämne Cybersäkerhet
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ