Näringspolitisk expert: ”Det finns 70 000 lediga jobb inom Sveriges nya basindustri”

30 September 2022, 14:50 Addera Tech

TechSverige har lanserat kampanjen Addera tech som berättar om de möjligheter som finns i och med den växande techbranschen. Addera tech visar vägen till utbildning och en karriär med mer tech.

Addera tech lyfter techbranschens karriärmöjligheter

TechSverige har under hösten lanserat en kampanj i syfte att upplysa om den växande tech-branschens möjligheter. Näringspolitisk expert och ansvarig för frågor som rör kompetensförsörjning, jämställdhet och inkludering är Ana Andric.

– Vi vill med Addera tech visa på branschens möjligheter inom techsektorn, både för enskilda personer och för samhället. Det finns 70.000 lediga jobb inom tech att upptäcka.

Tech i samhället

Techs roll i samhället har vuxit till att bli grunden för både ekonomiska, hållbara och konkurrenskraftiga förutsättningar för välfärd och jobb. Den snabba utvecklingen gör också att kompetensbristen är stor och många organisationer tvingas avstå från affärer på grund av resursbrist. I stor skala påverkar detta Sveriges ekonomi.

– Många vet inte att vägen till en karriär inom tech kan se olika ut, det vill vi belysa med kampanjen. Man behöver inte nödvändigtvis gå en lång utbildning, klivet in i techbranschen kan vara mycket kortare än så. Genom kampanjen vill vi visa på de möjligheter och vägar som finns, för att driva på utvecklingen av techkompetensen i samhället.

En kampanj för mångfald

Ana Andric menar att kampanjen riktar sig till dem som har tidigare erfarenheter från andra branscher och redan befinner sig i yrkeslivet, men som kanske går i tankarna om att ”tänka om” och satsa på en karriär med mer tech.

– Techbranschen erbjuder många yrkesroller och inriktningar. När människor kommer från olika bakgrund och besitter olika kompetenser och erfarenheter, får branschen den input som behövs för att kunna leverera nya smarta lösningar.

En viktig målgrupp för Addera tech är också kvinnor, eftersom bristen på kvinnor är stor i techbranschen.

– Vi har ett test som ger en indikation på vilket techjobb och vilken techutbildning som skulle passa dig. Man kan också läsa mer om utbildningen och vilka kompetenser som behövs för just det karriärvalet.

TechSverige erbjuder också insikter i techarbetsmarknaden och intervjuer med yrkesverksamma inom techbranschen.

Läs mer

Gå in på https://adderatech.techsverige.se/ för att läsa mer om techjobben och där du kan göra testet. Där hittar du också hänvisningar till mer information om det omställningsstudiestöd som blev tillgängligt den 1 oktober för dig som vill bredda din kompetens.

Foto: TechSverige ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår
Typ av initiativ Nationellt initiativ