Den 26 januari 2022 föreslog Europeiska kommissionen att man skulle fastställa en uppsättning principer för en människocentrerad digital omvandling. Denna europeiska förklaring om digitala rättigheter och principer skulle utgöra en referensram för människor och en vägledning för företag och beslutsfattare.
Att sätta människorna i centrum för den digitala omställningen är en viktig prioritering för den europeiska kommissionen. Den digitala omvandlingen bör utformas i enlighet med våra europeiska värden och lagar och andra författningar. Det är därför som Europa, för att verkligen kunna dra nytta av den digitala omvandlingen, behöver en kvalificerad arbetskraft, Digitally Savvy, och att alla har en tydlig referenspunkt för vilken typ av digital omvandling som Europa främjar och försvarar. Denna förklaring är ett svar på Europaparlamentets uppmaningar om att säkerställa att EU:s strategi för den digitala omvandlingen till fullo överensstämmer med de grundläggande rättigheterna, säger Margrethe Vestager, som ansvarar för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern. ”Vi vill ha säker teknik som fungerar för människor och som respekterar våra rättigheter och värderingar. Så när vi är på nätet. Och vi vill att alla ska kunna delta aktivt i våra alltmer digitaliserade samhällen. Denna förklaring ger oss en tydlig hänvisning till rättigheterna och principerna för online-världen, säger Thierry Breton, kommissionsledamot med ansvar för den inre marknaden: ”Vi vill att européerna ska känna till att bo, studera, arbeta, göra affärer i Europa kan räkna med uppkoppling i högsta klass, sömlös tillgång till offentliga tjänster och ett säkert och rättvist digitalt område. Förklaringen om digitala rättigheter och principer som en gång för alla fastställer att det som är olagligt offline bör vara olagligt online. Vi strävar därför efter att främja dessa principer som en standard för världen. ”Förklaringen bygger på de digitala mål som fastställdes i det digitala decenniet om att uppnå ett digitalt omvandlat Europa senast 2030 och på erfarenheterna från den europeiska pelaren för sociala rättigheter.
Rättigheter och principer för en bättre digital omvandling
Förklaringen innehåller digitala principer som ska tjäna alla européer, i enlighet med följande på particular:putting människor som står i centrum för den digitala omvandlingen. ”Solidaritet och inkludering; valfrihet; deltagande i det digitala offentliga rummet; säkerhet, trygghet och egenmakt; hållbarhet. Dessa rättigheter och principer bör stödja de europeiska medborgarna i deras dagliga liv, främja allas deltagande i det digitala offentliga rummet, öka säkerheten, tryggheten och egenmakten för enskilda personer och främja en hållbar digital framtid. Med förklaringen om digitala rättigheter och principer lade kommissionen fram både en referensram för människor och en vägledning för företag och beslutsfattare i syfte att sätta människor i centrum för den digitala omvandlingen. Som nästa steg uppmanade kommissionen rådet och Europaparlamentet att diskutera utkastet till förklaring och godkänna det på högsta nivå senast i sommar.
INFORMATION | |
---|---|
Geografiskt område | Slovakien |
Ämne | Artificiell intelligens, Cybersäkerhet, Big Data, Molnbaserad databehandling, Digitala färdigheter |
Svårighetsgrad | Grundläggande, Medelsvår, Avancerad, Digital Expert |