GESE i Vetenskaps- och teknikfestivalen 2023

28 Oktober 2023, 07:14

20 10. 2023 PES-elever deltog i en rundtur i festivalen för vetenskap och teknik. Vid återkomsten förmedlades vi av deras omedelbara erfarenheter och intryck av festivalen:

”Vi anlände till Košice klockan 08.00, vi besökte Pavel Jozef Šafárik University, där registreringen av deltagare och deras projekt äger rum kl. 9.00. Vi hittade sedan vår monter, där vi redan hade väntat en stor kartong redo för affischen. Klockan 09.00 öppnades tävlingen alls för att informera oss om nödvändig information. Vi gör de senaste ändringarna och laptops.

Vi blev stoppade av de människor som var intresserade av vårtE-avfallsprojekt. Från början var vi fortfarande nervösa, men ju fler människor kom, desto bättre och vi pratade.

Fram till klockan 14 gick kommissionen förbi montern och stannade hos oss också. Utskottets medlemmar lovordade projektet och sade att vi verkligen borde fortsätta. Vi tävlade i kategorin miljövetenskap, men kommissionen förklarade att vi borde ha klassificerats som IT och att vi inte gick vidare på grund av felaktig klassificering. Allt dåligt, något bra. Och alla erfarenheter, ännu mindre positiva, visar oss hur vi kan bli bättre. Vi har fått mycket erfarenhet, glädje och beröm. Vi tittade också på andra projekt av elever och ett projekt från vår skola – Mark Celovský från klass III. SB, flyttade till den nationella rundan i Bratislava.”

Marko Čelovský deltog i festivalen med projektet ”Yazda”. Han delade också med sig av sina erfarenheter: ”Jag är mycket glad över att vi har lyckats gå till den nationella rundan med vårt projekt – ”Yazda, och att jag kan representera vår skola tillsammans med teamet vid detta evenemang. Stämningen i tävlingen övertogs och expertutvärderingskommittén var mycket vänlig och visade stort intresse för vårt projekt för mig personligen. Eftersom vi har arbetat tillsammans med våra kollegor i det här projektet i nästan ett år har det betytt mycket för hela vårt team.

”Yazda”är en applikation med flera plattformar för att förenkla körning och körning, som kan automatisera de flesta körskoleprocesser och spara tid och pengar.

Sammantaget ser vi fram emot tillståndsrundan och förbättrar flera delar av projektet, från själva utvecklingen och funktionaliteten av applikationen, till den faktiska presentationen av juryn och den grafiska bilden av kiosken.”

Soņa Hurajová, Lucia Rychlíková, Aneta Kuchárá, elev III. SA och Marko Celovský, III. SB

INFORMATION
Geografiskt område Slovakien
Ämne Utveckling av mobila applikationer
Svårighetsgrad Avancerad
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ