Framtidens vägar som leder till det digitala

24 Maj 2024, 13:14

Projektet Digital Coalition and the Future Paths presenterade tillsammans digitaliseringens värld för eleverna.

(Presov den 24 april 2024)

Den digitala koalitionen, i samarbete med företagen Datart i Prešov och ncodic i Košice, stödde projektet Paths of Futures vid grundskolan i byn Bajerov, som är inriktat på barns professionella orientering.

I dagens digitala tidsålder, när it-sektorn växer dynamiskt, är det viktigt att investera i digitala färdigheter bland ungdomar. Digitala färdigheter är framtidens nyckelfärdigheter som möjliggör utveckling och framgång i en modern arbetsmiljö.

Därför beslutade vi i den digitala koalitionen att stödja projektet ”Framtidsvägar” och utöka det med en särskild modul som syftar till att demonstrera teknikens värld. Detta projekt under ledning av Sokratiska institutet, som organiseras av Klaudia Trochanová och ett team av samarbetande organisationer, är ett viktigt initiativ för att utveckla självkännedom och moderna färdigheter hos elever på andra nivån.

Programmet började i Datarte i Prešov, när de kände till principerna för att arbeta med det förvaltade lagret, inklusive mottagning av varor till positioner, det förvaltade lagrets funktion och beställning av varor till lager. De fick en förståelse för prissättningsprocesser, inklusive omvärdering av butiker och prissättningspolitik. De lärde sig i detalj om hur försäljningsbakgrunden fungerar, avskrivning av lager, beställning av transport och sammankoppling av system.

”För det första är jag glad att vi som företag har fått möjlighet att välkomna skolelever till vår arbetsplats och visa dem de individuella processerna i vår normala dag och rutin. Tack vare detta kunde vi som medarbetare påminna oss själva om vad som ligger bakom vårt arbete och hur det gör det lättare för oss att arbeta ordentligt uppbyggt av IT-stödsystemet varje dag. Eleverna hade möjlighet att lyssna, men också att prova de grundläggande uppgifterna när de arbetade i lagret, men också i butiken, och vi kunde involvera dem i IT-processerna bakom vårt framgångsrika arbete inom en begränsad tid. Jag hoppas att denna form av utbildning kan locka ungdomars uppmärksamhet till den mystiska IT-världen, säger Tomáš Talavašek, chef för Datart OC Novum, Prešov.

Därefter flyttade eleverna till vetenskapsparken i Košice, där företaget ncodic, ett innovativt slovakiskt IT-företag som specialiserat sig på utveckling av komplexa mjukvarulösningar och effektiv anpassning av artificiell intelligens, kommer att förbereda en intressant workshop för barn. Barnen fick en unik möjlighet att prova virtuell verklighet (VR) med Meta Quest 3, som var en helt ny och fascinerande upplevelse för många barn. Dessutom hade barnen möjlighet att lära sig att programmera med Micro:bit-enheter och lära känna 3D-utskrift och 3D-modellering.

”Det är i dag en snabbt växande och viktig sektor. En av de mycket goda möjligheterna är om barn kan prova modern teknik. Sådana erfarenheter kan inspirera några av dem att ytterligare intressera sig för detta område. Därför stödde vi gärna initiativet som gjorde det möjligt för grundskoleelever att ha direkt kontakt med modern teknik och därefter diskutera hur de kan bli en direkt del av utvecklingen av sin digitala framtid i sina kommande studier.” Miroslav Murin, medgrundare av ncodic.

INFORMATION
Geografiskt område Slovakien
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Grundläggande
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ