Här är finalisterna för Tech Awards Sweden 2023

I dag har de fem finalisterna som har chans att bli årets mest inflytelserika inom tech presenterats inför Tech Awards Sweden den 22 mars. Dessa personer har utmärkt sig genom sina insatser och bidrag till utvecklingen och synliggörandet av tech och digitaliseringens möjligheter. Tidigare har TechSverige och Foundry Tech50 publicerat en lista över de mest betydelsefulla personerna inom tech, och nu har fem finalister valts ut för att ta hem utmärkelsen. Under Tech Awards Sweden i Stockholm den 22 mars kommer den person på listan som satt störst avtryck under det senaste året att presenteras. Finalisterna är Deqa Abukar, Erik Slottner, Marcus Murray, Pernilla Ramslöv och Stina Ehrensvärd.

 

Deqa Abukar är en välrenommerad entreprenör och riskkapitalist med starkt fokus på att demokratisera entreprenörskapet och att lyfta upp de underrepresenterade. Hon är medgrundare till flera företag, inklusive Bling Startup, som arbetar för att göra entreprenörskapet mer tillgängligt för alla, och tävlingen Shift som är avsedd för entreprenörer i förorten. Abukar har vunnit ett flertal tunga utmärkelser och är en erkänd expert på entreprenörskap. Hon har varit med och startat över 250 bolag och har en lång erfarenhet av att arbeta med unga entreprenörer för att hjälpa dem att växa och utvecklas.

Som vd för Bling Capital, ett riskkapitalbolag med fokus på teknikstartups, fortsätter Abukar sitt viktiga arbete med att lyfta upp entreprenörer. Hon har en stark övertygelse om att det finns stor potential i underskattade samhällsgrupper, och hon söker aktivt efter talanger som annars inte skulle få chansen att visa upp sin potential. Deqa Abukars bidrag till techindustrin och entreprenörskapet har inte bara varit en inspiration för andra, utan också en väsentlig del av att skapa en mer inkluderande och rättvis industri.

 

Erik Slottner, civilminister för Kristdemokraterna, har en viktig roll i att driva Sveriges och Europas digitalisering framåt. Även om hans ministertitel inte inkluderar digitalisering så ingår det i hans portfölj, där han hanterar frågor inom elektronisk kommunikation och den statliga förvaltningen.

Även om det är tidigt i mandatperioden, har många förhoppningar och förväntningar om att han kommer att spela en nyckelroll i att driva digitaliseringen framåt. Hans insatser kommer att vara avgörande för att Sverige och Europa ska förbli konkurrenskraftiga i den snabbt föränderliga teknologiska världen. Erik Slottner har potentialen att göra ett stort avtryck och bidra till en mer digitaliserad framtid för både Sverige och Europa.

 

Marcus Murray är en välkänd expert inom informations- och cybersäkerhet med över tjugo års erfarenhet i branschen. Han är grundaren av Truesec, ett företag som specialiserar sig på cybersäkerhet och IT-säkerhet. Marcus Murray är ofta i media i samband med attacker och intrång, men det är också han som kunderna ringer till när det värsta har hänt.

Murray är känd för sin öppenhet och pedagogiska förmåga att förklara komplexa säkerhetsfrågor på ett förståeligt sätt för en bred publik. Han delar också generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter om cyberhot mot svenska företag och organisationer, vilket gör att han anses vara en av de främsta förespråkarna för att höja cybersäkerheten i Sverige.

Genom sitt arbete med Truesec och sitt engagemang för att höja medvetenheten om cyberhoten, har Murray blivit en viktig nyckelspelare inom IT-säkerhet i Sverige. Han har bidragit till att öka medvetenheten om cybersäkerhet, vilket har gjort Sverige säkrare och mer motståndskraftigt mot cyberattacker och intrång.

 

Pernilla Ramslöv är en uppskattad konsult-vd och grundare av Nox Consulting. Hon har länge varit en förkämpe för att locka fler kvinnor till it-branschen och betonar vikten av mjuka värden i företagandet. Men det är som grundare av CIOCO2 som hon har satt avtryck på senare tid. CIOCO2 har blivit en viktig plattform som samlar branschen och it-beslutsfattare kring hållbarhetsfrågan. Initiativet har mottagit en mängd positiv feedback för sitt starka engagemang och uppmärksamhet till en livsviktig fråga som allt fler företag inser betydelsen av. Pernilla Ramslöv fortsätter att visa vägen i både konsultbranschen och hållbarhetsområdet, med en imponerande karriär och ett stort engagemang för att göra skillnad.

 

Stina Ehrensvärd är en betydelsefull person inom tech som är medgrundare och tidigare vd för Yubico, ett företag som utvecklar hårdvarunycklar för att göra det enklare och säkrare att logga in på datorer och andra enheter. Yubikey, deras mest kända produkt, är idag en standard för tvåfaktorsauktorisering och används av techjättar som Google och Microsoft. Under Ehrensvärds ledarskap har Yubico växt till en miljardföretag och hon har blivit en framstående person inom tech-branschen. Nyligen har hon övergått till en ny roll som chefsevangelist för Yubico, där hon kommer att fortsätta att sprida kunskap om cybersäkerhet och främja en säkrare it-användning.

 

Hela Tech50-listan hittar du här

Bild: Tech Awards Sweden ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter, Cybersäkerhet
Svårighetsgrad Digital Expert, Avancerad
Typ av initiativ Nationellt initiativ