EU Tech Tale: Kvinnor omformar vår digitala framtid

22 November 2023, 11:19

Att se kvinnor arbeta i framkant av den digitala domänen är inget mindre än inspiration. Klyftan mellan könen är fortfarande stor, men allt fler kvinnor väljer att gå in på IKT-området, driva innovation och bryta glasgränser.

I dag har vi talat med Iulia Calaras, teknisk ledare (eller plattformsspecialist, om du vill) i Publicis Sapient – ett ledande Bukarestbaserat it-företag som förvaltar en rad projekt. Varje dag är Iulias arbete annorlunda – men detta är långt ifrån den enda aspekt som påverkade hennes beslut att starta en karriär inom teknik.

Kodning grunderna för en karriär inom teknik

Intresserad av vad som fungerar digitalt eller IT? Tittar du på IKT-karriärer? Se vad som hade att göra med oss Iulia.

Iulia, vad är en teknisk ledning, och vilka uppgifter innebär det?

Min nuvarande roll innebär att delta i webbutveckling av olika projekt, men jag har också några ledaruppgifter, som att implementera eller designa projektarkitekturen från början till slut eller se till att branschstandarder följs. Det finns också några kommunikationsfärdigheter i mixen: Jag arbetar inom ett projektteam och flera kunder samtidigt, mentorskap och utbildning. Varje år tar vi 2-3 lärlingar som sedan coachar till de färdigheter de vill förvärva. Föreställ dig att min roll innebär att täcka praktiskt taget alla faser av ett mjukvaruprojekt, från den första analysen till utveckling och design av en lösning och sedan underhålla applikationen. Om jag måste välja den roligaste delen väljer jag alltid programmering.

Hur kom du till ditt nuvarande jobb? Vad har studerats och hur har din väg sett ut hittills?

På gymnasiet var jag specialiserad på matematik och databehandling, vilket verkade mer intressant än andra mer traditionella profiler som humaniora eller vetenskapliga som biologi eller kemi. Egentligen ville jag bli arkitekt, men då blev jag mer intresserad av ämnet. Så jag var redan på den vägen, men att ha bra lärare hjälpte verkligen till att inspirera mig. Efter examen ansökte jag om att gå till universitetet i Bukarest (jag är från en mindre stad i Rumänien, Galati).

Alternativet verkade enkelt: Det var huvudstaden så det fanns helt enkelt fler möjligheter där. Jag gjorde också en Master, där jag fick några med AI, försökte bygga en schackalgoritm för min masteruppsats genom att använda det schackspelet där du har datorn beat. Algoritmer är roliga: Jag hade väldigt roligt på det området. Men på något sätt längs vägen har jag alltid kommit tillbaka till back-end programmering.

Från början till utvecklare

Vilka färdigheter eller kunskaper anser du vara nödvändiga för en IKT-karriär?

Jag tror att matematik är mycket viktigt för en IKT-karriär, och definitivt en nyckelkomponent i programmering. Jag vet att det kan verka irriterande och till och med fantastiskt för vissa människor, som säger ”åh varför jag behöver veta det?” och jag var så bra i början. Men när det når till viss del, inse varför du var tvungen att lära dig alla dessa olika saker för att kunna programmera – på något sätt är de överens alla tillsammans. IT-delen, å andra sidan, innehåller många olika fält, såsom databaser, datastrukturer, algoritmer och olika programmeringsspråk.

Du kan också vara flexibel – när du har gått igenom allt detta på college kan du välja att fokusera på ett område som du gillar mycket. Och det finns ton: Du kan vara en databasadministratör specialist, back-end programmerare (som jag), eller front-end programmerare (mer kreativ roll). Eller du kanske vill försöka vara en affärsanalytiker, studera projektets behov genom en närmare lins, eller du kanske vill bli projektledare med din IT-upplevelse.

Vilka studietips för dem som tänker på en teknikkarriär?

Om du är yngre och vill börja en karriär inom teknik måste du först förstå vad du är bra för och vad du vill göra mest. Välj ett körfält, studera det under en tid och bygg sedan mer. Hårt arbete är också viktigt: Det går inte att gå runt. Så arbeta, studera och ta det på allvar – åtminstone den matematiska delen och beräkningsdelen. Själva programmeringsspråket spelar ingen roll: När du har lärt dig grunderna är det som att lära sig tyska efter engelska, dvs. du hittar en likhet. Var inte heller rädd för att bli lite teknisk med hårdvarudelen. När jag var i femte klass hittade jag min första dator och läste den. Jag ville titta på det, förena det igen, se vad en diskett är, med all nyfikenhet du kan tänka dig. Och för närvarande, med så många resurser, är möjligheterna verkligen oändliga.

Sedan, om du redan har gjort något annat, och funderar på att gå till teknik, det finns massor av gratis online-kurser, digitala plattformar som kan börja lära sig dem. Några av de bästa programmerarna på jobbet kom från andra discipliner, eller saknar erfarenhet av college helt och hållet, men gjorde framsteg att studera ensam. Att ha ett husdjursprojekt är också mycket viktigt: Testa det, försök att göra något på din dator och gå igenom alla delar av projektet. Börja smått: Jag har det här projektet. Jag vill göra en ansökan. Låt oss logga in, lägga till företagskriterier, användarsystem. ”Jag vill ha ett område med en chatt” – försök att bygga en chattmodul eller något liknande. Jobba hårt och du kan få något.

Är detta ditt recept för framgång?

Jag tror inte att det finns något tydligt framgångsrecept på något område, eller hur? Något jag tycker är intressant är talangkomponenten, och det tror jag att jag har. Tänk inte på det så här: Jag gillar inte att rita en bild eller spela ett instrument, men det finns verkligen en viss kreativitet och talang, det vill säga jag hittar människor runt mig som kan kämpa lite mer, eller måste arbeta hårdare än andra, som helt enkelt får saker snabbare.

Hur växte IT-området till att omfatta fler kvinnor? Förändrad?

Den växer säkert. Jag är 34 år gammal och har nu arbetat i över 10 år inom området. Jag gjorde Bachelors och sedan Masters, och när jag avslutade college och började arbeta för företag, tror jag att vi var 1 eller 2 flickor för varje 10 personer – då, en mycket låg andel. Men jag kan se tillväxt. Nu har jag många kvinnliga kollegor i sådana befattningar – som tränare, som tekniska ledare – och många lärlingar och yngre flickor, som är fantastiska.

Bana din väg

Hur kan du bygga din digitala historia? Som Iulia säger, börja med grunderna. Prova MOOC, eller en öppen kurs, till exempel den berömda CS50: Introduktion till datavetenskap,eller kontrollera vilka färdigheter arbetsgivare projicerar som en trend för framtiden.

Få mer kunskap också. Kolla in våra fördjupningar om ”digitala arbetstillfällen” och ”digitala experter” och lär dig mer om de olika vägarna inom IKT-området. Hitta fler övningar, frågesporter och annat material med lagom stort inlärningsinnehåll för att ytterligare förbättra din digitala kompetens. Testa dina digitala färdigheter med vårt online-test för att se vad du redan har tagit och vad du fortfarande behöver förbättra.

Känner du dig modig? Varför inte berika ditt lärande genom en ny funktion på plattformen för digital kompetens och digitala arbetstillfällen? Gå in på våra guidade utbildningsvägar , skriv alla inspirerande idéer som du kommer att tänka på, och när du är redo för det – försök att börja på egen hand.

INFORMATION
Geografiskt område Rumänien
Ämne Mjukvara
Svårighetsgrad Grundläggande
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ