ESSA-projektet publicerar nya rapporter för att utforma och utveckla utbildningsprogram som matchar efterfrågan på marknaden för yrkesverksamma inom mjukvara.
Utarbetandet och uppdateringen av läroplaner och utbildningsprogram för yrkesverksamma inom mjukvara har nu blivit enklare. ESSA (European Software Skills Alliance) publicerar nu 3 rapporter som guider för utformningen och utvecklingen av ett utbildningsutbud som motsvarar behoven på marknaden för mjukvarutjänster.
Rapporterna
De nya ESSA-rapporter ska hjälpa organisationer och utbildningsanordnare att skapa eller uppdatera sina utbildningserbjudanden i enlighet med marknadens behov [1]. Det är också goda nyheter för studerande som kommer kunna hitta och få tillgång till relevanta och aktuella utbildningserbjudanden för populära yrken inom mjukvara.
- Rapporten ”Hur man utformar kursplaner för yrkesverksamma inom mjukvarubranschen” ingår i utvecklingen och utformningen av genomgripande och flexibla kursplaner för att utbilda framtidens mjukvaruutvecklare.
- En certifieringsram för yrkesverksamma inom programvarusektorn är ett ramverk med fyra aggretionsnivåer inklusive 190 enhetsnivåer, 47 behörighetsnivåer och 9 rollnivåer. Den bygger på ESSA:s 9 utbildningsprofiler som omfattar 5 mjukvaruroller: utvecklare, DevOps-experter, lösningsdesigner, testspecialist och teknisk specialist (mjukvara).
- Rapporten ackrediteringskriterierna för utbildning av yrkesutövare inom mjukvara bygger på allmänna och specifika kriterier som följer europeiska standarder såsom Eqavet [2] och ESG [3]. Ackrediteringsförfarandet ska säkerställa att lärandeprogrammen ger de studerande de färdigheter och den kompetens som krävs för att de ska kunna axla en roll inom mjukvara.
Bakgrund
Vi har omkring 9 miljoner IKT-specialister i Europa. Ytterligare 11 miljoner IKT-specialister behövs fortfarande för att uppnå målen för 2030 i den digitala kompassen (Europeiska kommissionen). Samtidigt växer den europeiska mjukvarusektorn och efterfrågan på yrkesverksamma inom mjukvara ökar: 45 % av de tillfrågade organisationerna uppskattar att de kommer att behöva ännu fler utvecklare under de kommande fem åren (2021). ESSA vill tillhandahålla de inlärningsverktyg som människor behöver för att tillgodose denna efterfrågan på yrkeskunskaper och mjukvarufärdigheter.
Om ESSA
ESSA är ett transnationellt projekt som finansieras av Erasmus ± programmet för att öka programvarukompetensen i Europa och anpassa utbildningsutbudet till efterfrågan på marknaden.