Digital berättelse: kvinnorna omformar vår digitala framtid

25 November 2023, 10:45

Att se att kvinnor arbetar på sin väg till den digitala domänens främsta position är inte bara inspirerande. Även om klyftan mellan könen fortfarande är mycket stor väljer allt fler kvinnor att gå in på IKT-området, gå i spetsen för innovation och krossa glastak.

I dagens verk talade vi med Iulia Calaras, teknisk ledare (eller plattformsspecialist, om du vill) vid Publicis Sapient – ett ledande it-företag baserat i Bukarest, som sköter en rad olika projekt. Varje dag på Iulias jobb är annorlunda – men detta är långt ifrån den enda aspekt som påverkade hennes beslut att påbörja en karriär inom teknik.

Kodning av grunderna för en karriär inom teknik

Är du intresserad av att arbeta med digital teknik eller IT? Om du tittar på karriärer på IKT-området? Se vad Iulia var tvunget att dela med oss.

Iulia, vad är tekniskt ledande, och vilka uppgifter innebär detta?    

Min nuvarande roll innebär att jag får delta i webbutvecklingen av olika projekt, men har också vissa ledande uppgifter, t.ex. att genomföra eller utforma projektarkitektur från grunden till slut eller se till att branschstandarder följs. Det finns också vissa kommunikationsfärdigheter i blandningen: Jag arbetar inom ett projektteam och flera klienter samtidigt och har mentorskap och coachning. Varje år tar vi 2–3 praktikanter som vi sedan förmedlar de färdigheter de vill förvärva. Tänk på att min roll innebär att jag täcker praktiskt taget alla faser i ett programvaruprojekt, från den inledande analysen till utveckling och utformning av en lösning och sedan underhållet av applikationen. Om jag måste välja den del som jag gillar mest, väljer jag alltid programmering.

Hur fick du ditt nuvarande jobb? Vad studerade du och hur såg din väg ut hittills?  

På gymnasiet är jag specialiserad på matematik och informationsteknik, vilket verkade intressantare än andra mer traditionella profiler som humaniora eller vetenskapliga profiler som biologi eller kemi. Jag ville faktiskt vara arkitekt, men sedan blev jag mer intresserad av ämnet. Så jag var redan en sorts på den vägen, men med bra lärare hjälpte mig verkligen till att inspirera mig. Efter examen ansökte jag om att gå till universitetet i Bukarest (jag kommer från en mindre stad i Rumänien, Galati).

Valet verkade enkelt: det var huvudstaden så det fanns helt enkelt fler möjligheter där. Jag gjorde också en master, där jag dabbade lite med AI, och försökte bygga en schackalgoritm för min masteravhandling med hjälp av det schackspel där du misstar datorn. Algoritmer är roliga: och jag hade en hel del av det området. Men på något sätt på vägen kom jag alltid tillbaka till den retroaktiva programplaneringen.

Från grunden till en byggherre

Vilka färdigheter eller kunskaper anser du vara avgörande för en karriär inom IKT?  

Jag anser att matematik är mycket viktig för en karriär inom IKT och definitivt en viktig del av programplaneringen. Jag vet att det kan verka slående och till och med skrämmande för vissa människor, som går ”varför jag till och med behöver veta det?” och jag var också först och främst som det. Men när du har kommit till en viss punkt inser du varför du var tvungen att lära dig alla dessa saker för att kunna programmera – på något sätt alla passar ihop. It-delen omfattar däremot många olika områden, såsom databaser, datastrukturer, algoritmer och olika programmeringsspråk.

Du kan också vara flexibel – när du går igenom allt detta i kollegiet kan du välja att fokusera på ett område du verkligen gillar. Och det finns ton: du kan vara en databasadministratör, en backend-programmerare (som jag) eller en frontprogrammerare (en mer kreativ roll). Eller kanske vill du vara företagsanalytiker, där du studerar projektets behov med hjälp av en närmare lins, eller så kan du bli projektledare med din it-erfarenhet.

Finns det tips på studier för dem som funderar på en karriär inom teknik?

Om du är yngre och vill påbörja en karriär inom teknik måste du först ta reda på vad du är bra på och vad du skulle vilja göra mest. Välj ett körfält, studera det under en tid och bygga vidare. Det är också viktigt att arbeta hårt: det går inte att gå runt det. Så arbeta, studera och ta det på allvar – åtminstone delen matematik och informationsteknik. Själva programmeringsspråket spelar ingen roll: när du får ner grunderna är det precis som att lära dig tyska efter engelska, dvs. du hittar likheter. Var inte heller rädd för att få en bit teknisk med maskinvarudelen. När jag var femte klass fick jag min första dator och märkte den isär. Jag ville titta på den, sätta ihop den, se vad en diskett är, med all den nyfikenhet du kan föreställa sig. Och just nu, med så många resurser, är möjligheterna verkligen ändlösa.

Om du redan har gjort något annat, och du vill gå över till teknik, finns det många kostnadsfria kurser på nätet, digitala plattformar som du kan börja lära av. Några av de bästa programmerarna i arbetslivet har kommit från andra discipliner, eller helt saknar akademisk erfarenhet, men de har gjort framsteg med att studera på egen hand. Det är också mycket viktigt att ha ett sällskapsdjursprojekt: testa det, försök att göra något på din dator och gå igenom alla projektdelar. Starta litet: Jag har det här projektet. Jag vill göra en ansökan. Låt oss logga in, lägg till affärskriterier, användarsystemet. ”Jag vill ha ett område med chatt” – försök att bygga en chattmodul eller något liknande. Arbeta hårt, och du kan uppnå något.

Är ditt recept framgångsrikt?

Tror jag att det inte finns något tydligt recept för framgång på något område, rätt? Något som jag anser vara intressant är talangkomponenten, och jag tror att jag har det. Du skulle inte tänka på det här sättet: det är inte som att rita en bild eller spela ett instrument, men det finns säkerligen en viss grad av kreativitet och talang, vilket innebär att jag hittar människor runt mig som kanske kämpar lite mer eller måste arbeta hårdare än andra, som bara får saker och ting snabbare.

Hur har du sett att IT-området växer till att omfatta fler kvinnor? Har det ändrats?  

Den växer definitivt. Jag är 34 år och har arbetat på området i över 10 år nu. Jag var kandidatexamen och sedan masterexamen, och när jag avslutade högskolan och började arbeta för företag tror jag att vi var 1 eller 2 flickor per 10 personer – så en mycket liten andel. Men jag kan se tillväxt. Jag har nu många kvinnliga kollegor på sådana befattningar – som tränare, som tekniska ledare – och många praktikanter och yngre flickor, vilket är fantastiskt.

Bana väg på egen hand

Hur kan du bygga upp din egen digitala berättelse? Som Iulia säger börjar med grunderna. Försök med en MOOC eller en öppen kurs, som den berömda CS50: Introduktion till Computer Science, eller ta reda på vilka färdigheter arbetsgivarna ser ut för framtiden.

Få mer kunskap. Läs mer om ”digitala arbetstillfällen” och ”digitala experter” och lär dig mer om de olika vägarna inom IKT-området. Hitta fler övningar, frågesporter och annat undervisningsmaterial i bitformat för att ytterligare förbättra din digitala kompetens. Testa dina digitala färdigheter med vårt onlinetest för att se vad du redan behärskar och vad du fortfarande behöver förbättra.

Känner du sig djärv? Varför inte berika din lärandeupplevelse genom en ny funktion på plattformen för digital kompetens och digitala arbetstillfällen? Få tillgång till våra guidade utbildningsvägar, glädjande av alla inspirerande idéer som kommer till minnet, och när du är redo för det – försök att starta på egen hand.

INFORMATION
Geografiskt område Rumänien
Ämne Mjukvara, Webbutveckling
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ