Årets AI svensk 2022

29 November 2022, 07:57 Jonas Tannerstad är Årets AI svensk 2022

Årets AI svensk har utsetts, vinnaren tillkännagavs onsdagen den 23 november. Bakom utmärkelsen ligger intresseorganisationen Techsverige. Årets AI svensk är Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder AB.

Jonas prisas för sitt framgångsrika och innovativa arbete med att konkretisera användandet av artificiell intelligens (AI) inom framförallt energi- och klimatsmart stadsutveckling. Detta har lett till en betydande minskning av elförbrukning, vilket i sin tur har lett till minskad klimatpåverkan. Jonas Tannerstad genom sitt arbete visat att den digitala och den gröna omställningen går hand i hand. Örebrobostäder AB har sparat 52 procent i elförbrukning samt 18 procent i värmeförbrukning jämfört med år 2005. Detta har skett med hjälp av AI och datadrivna beslut. Detta är dock bara steg på vägen, målsättningarna framåt är att nå ännu högre.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI. Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Juryns motivering

Årets AI svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning. Han har banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan.

Hans arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete. Hans vision är inte bara smarta hus, utan även hus som är smarta tillsammans.

 

Bild: TechSverige

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Digital Expert, Avancerad
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ