AI-drönare från Flox Robotics skyddar grödor från vilda djur

I en banbrytande teknisk framgång har Flox Robotics utvecklat AI-styrda drönare som kan identifiera och skrämma bort vilda djur från grödor och andra skyddade områden. Den Stockholm-baserade start-upen ligger bakom denna innovation som verkar som en flygande vallhund för att skydda värdefulla skördar.

Genom att använda artificiell intelligens kan enheterna från Flox Robotics identifiera specifika djurarter och sedan sända ut anpassade ljud som skrämmer bort dem. Denna teknik har nyligen framgångsrikt använts för att skrämma bort kanadagäss från populära badplatser i Stockholm.

Sara Nozkova, VD och grundare av Flox Robotics, påpekade att tekniken är utformad så att den inte stör människor eller andra vänliga djur, vilket betyder att den kan användas i en mängd olika miljöer, från jordbruksfält till urbana parker.

Historien om Flox Robotics började på KTH för tre år sedan, där Nozkova och hennes team såg en möjlighet att kombinera framväxande tekniker som AI och robotik med den snabbt växande drönarmarknaden för att lösa verkliga problem.

Ett av dessa problem var vildsvin som skadar grödor. Nozkova kommenterade: “Vi undrade om vi kunde använda AI och robotik för att undvika vildsvinsskador på grödorna.”

Efter sin framgång har företaget nu säkrat partnerskap med stora organisationer, inklusive Trafikverket, Boliden och Swedavia, som alla söker lösningar på problemet med vilda djur i känsliga områden.

Med tanke på klimatförändringarna förväntar sig Nozkova att konflikter mellan människor och vilda djur kommer att öka globalt. Men med Flox Robotics lösning hoppas hon att en harmonisk samexistens mellan människor och djur kommer att vara möjlig.

Just nu fokuserar företaget på att säkra finansiering för internationell expansion, eftersom de ser en enorm potential för sin AI-drönarteknik över hela världen.

Flox Robotics har också gått med i Teknikföretagen, med syftet att stärka sitt engagemang för innovation inom tekniksektorn och säkerställa sina arbetsprocesser.

 

Bild: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Grundläggande
Typ av initiativ Nationellt initiativ