26:e upplagan av Amavet 2023-festivalen för vetenskap och teknik 2023

01 November 2023, 08:56

Den 9–10 november 2023 kommer den 26:e Amavet 2023-festivalen för vetenskap och teknik att hållas i Incheba Expo Bratislavas lokaler. I den rikstäckande finalen deltog dussintals ungdomar – grundskole- och gymnasieelever, som obevekligt ägnar sig åt att skapa ett vedatorialprojekt på sin fritid. Alla deltagare i den sista omgången passerade från de regionala omgångarna till Bratislava. De bästa projekten går vidare till världens största tävlingar och shower i olika länder i världen.

Föreningen för ungdom, vetenskap och teknik genomför årligen en nationell rundtur i vetenskapliga och tekniska verk – festivalen för vetenskap och teknik (FVAT) under Vetenskaps- och teknikfestivalen i SLOVAKIEN. Det är en nationell tävlingsturné för vetenskapliga och tekniska projekt av grundskole- och gymnasieelever som presenterar sin forskningsverksamhet med hjälp av en panel (affisch) presentation. Deras projekt utvärderas av en expertkommitté bestående av universitetspedagoger och forskare.

FVAT är den slovakiska nationella rundan av EU-tävlingen för unga forskare – EUCYS. EUCYS-tävlingen lanseras årligen av Europeiska kommissionens direktorat för forskning och innovation i oktober. Tävlingen äger rum på nationell nivå i 40 medlemsstater i tävlingen, vilket kommer att kulminera i nästa års europeiska final i september. Festivalen för vetenskap och teknik i Slovakien är den enda inkörsporten för att delta i världens mest prestigefyllda vetenskapliga verk tävlingar av gymnasieungdomar, nämligen ISEF (USA) och CASTIC (Kina).

Möjligheten att delta i festivalen för vetenskap och teknik Amavet är en stark motivation och en möjlighet för unga projektförfattare att bekanta sitt arbete för den professionella allmänheten. Amavet festivalen är tänkt att vara en möjlighet för ungdomar att tänka kreativt. Men det är också ett utrymme där eleverna kan bredda sina horisonter, inspirera eller skapa nya vänskaper. Det är just främjandet av utvecklingen av utbildning och intresset för vetenskap som också kommer att bidra till samhällets utveckling.

INFORMATION
Geografiskt område Slovakien
Ämne Artificiell intelligens, Utveckling av mobila applikationer, Webbutveckling, Mikroelektronik, Mjukvara, Virtuell verklighet, Robotteknik
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ