Ett framgångsrikt år för den digitala koalitionen: miljoner euro för att förbättra studerandes och äldres digitala färdigheter

25 Juli 2024, 06:57

(Bratislava, 24.7.2024) – Digitala studenter, ukrainska studenter eller digitala kurser för äldre. Detta är bara några av de projekt på över 65 miljoner euro som genomfördes av den digitala koalitionen förra året. Tack vare nya datorer, surfplattor och kurser har mer än 150 000 barn och äldre förbättrat sina digitala färdigheter.

Detta framgår av den årliga rapport som godkänts av generalförsamlingen för den nationella koalitionen för digital kompetens och digitala arbetstillfällen i Slovakien (den digitala koalitionen). Enligt ordföranden bekräftar godkännandet av årsrapporten och årsredovisningen för 2023 den stabila finansiella situationen och det framgångsrika genomförandet av den digitala koalitionens mål. ”Godkännandet av årsrapporten och årsredovisningen för 2023 är ett bevis på vår öppenhet och effektiva förvaltning”, sade Mário Lelovský, ordförande för den digitala koalitionen. ”Vi är mycket glada över att framgångsrikt ha slutfört tre stora nationella projekt som hade en positiv inverkan på den digitala utbildningen i vårt land.”

I generalförsamlingen deltog företrädare för medlemsorganisationer, däribland Vladimír Kešjar, generalsekreterare för servicekontoret vid Slovakiens finansministerium, Ivan Ivančina, statssekreterare vid Slovakiens ministerium för investeringar, regional utveckling och informationsteknik, Miroslav Kočan, generalsekreterare för servicekontoret vid Slovakiens ministerium för utbildning, forskning, utveckling och ungdomsfrågor, Emil Fitoš, ordförande för Slovakiens it-förbund, och andra viktiga gäster.

Projekt inom den digitala koalitionen och stöd till utbildning

Under församlingen presenterades verksamheten inom den digitala koalitionen 2023, som uppnådde betydande framgångar och bidrog till att förbättra de digitala färdigheterna bland olika målgrupper i Slovakien. Ett av de mest framgångsrika projekten var projektet för digitala studenter, som bidrog till att stödja utvecklingen av digitala färdigheter bland över 130 000 studenter, även från socialt missgynnade miljöer. En annan viktig verksamhet som syftade till att stödja systematiskt tillhandahållande av digital teknik till barn var det ukrainska studentprojektet. Detta har hjälpt över 9 300 ukrainska barn att få tillgång till digital utbildning. Dessutom har den digitala koalitionen framgångsrikt genomfört utbildningskurser för över 13 000 seniorer. För att utveckla och testa elevernas, studenternas och lärarnas digitala färdigheter i Slovakien, V4-länderna och Ukraina lyckas den digitala koalitionen varje år tack vare projektet IT Fitness Test. Under 2023 ägde den tolfte upplagan rum, med över 150 000 deltagare. I den pågående upplagan av den 13: e fokuserar textfrågorna på den unga generationens nuvarande behov och deras orientering i den digitala världen.

Under det senaste året har den digitala koalitionen också genomfört ett antal internationella projekt, bland annat ett utvecklingsprojekt i samarbete med Europeiska Migrationsverket om digital utbildning och arbetskraftens rörlighet i Moldavien. Att arbeta med talanger och skapa internationellt samarbete är en av de viktigaste prioriteringarna för den digitala koalitionen. Den digitala koalitionen beslutade också att omsätta detta initiativ i skapandet av en internationell onlineplattform för digitala koalitioner i andra länder, vilket gjorde utbytet av intressanta projekt och initiativ från medlemsorganisationer ännu mer tillgängligt utanför Slovakiens gränser.

Vision för 2024
Genom sin verksamhet under det senaste året har den digitala koalitionen bekräftat sin beredskap att möta utmaningarna i den digitala framtiden och aktivt bidra till att förbättra den digitala kompetensen i Slovakien. ”Resultatet av 2023, framgångsrika verksamheter och innovativa projekt inom den digitala koalitionen visar att våra insatser är meningsfulla. Vi är glada över att vi kan fortsätta att arbeta med projekt som har en positiv inverkan på den digitala utbildningen i vårt land, säger Mário Lelovský och tillägger att den digitala koalitionen planerar att särskilt reflektera över de utmaningar som artificiell intelligens, den gröna och den digitala omställningen innebär samt att förbättra den digitala kompetensen nästa år.

INFORMATION
Geografiskt område Länder utanför EU
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ