Digital Nomadity Labour Market Trends Research finns nu tillgänglig på engelska

Digitaliseringen har nu nått alla områden av det ekonomiska och sociala livet och har blivit en integrerad del av människors och företags vardag. Ungern uppvisar goda resultat (över EU-genomsnittet) på vissa områden av det digitala ekosystemet (t.ex. digital infrastruktur), men har under många år släpat efter EU när det gäller andra komponenter.

När det gäller att komma till rätta med nackdelarna är det särskilt oroande att Ungern ligger betydligt under EU-genomsnittet när det gäller anställdas och småföretags digitala beredskap, och andelen personer med hög it-kompetens är också låg.

Till följd av detta är bristen på it-personal och digital arbetskraft nu en av de främsta begränsande faktorerna som hotar utvecklingen av den digitala ekonomin i Ungern, vilket orsakar allt allvarligare problem för multinationella företag på de inhemska och ungerska marknaderna.

Dessutom förväntas andelen arbetstillfällen som kräver en hög nivå av digital beredskap på arbetsmarknadens efterfrågesida öka ytterligare under de kommande åren, medan antalet kvalificerade arbetstagare på utbudssidan som inte lever upp till marknadens förväntningar kommer att öka, dvs. bristen på arbetskraft kommer att fortsätta att öka.

Som en bieffekt av covid-19-pandemin har många företag (it-företag och icke-it-företag) gjort det möjligt för sina it-anställda och digitala arbetstagare att arbeta på distans (hemmakontor), vilket ger många möjlighet att arbeta som digitala nomader. Denna trend hotar att öka antalet inhemska it-personal som väljer att arbeta utomlands av ekonomiska eller andra skäl
(t.ex. karriärmål, miljöförändringar osv.), vilket ytterligare ökar bristen på it-personal i Ungern.

Syftet med forskningen var att undersöka i vilken utsträckning distansarbete, inbegripet arbete som digital nomad, har blivit utbrett bland ungerska it-personal och dess inverkan på it-arbetsmarknaden, särskilt med tanke på arbetsgivarnas praxis för hemmakontor i kölvattnet av covid-19-pandemin. Vi skulle också vilja förstå i vilken utsträckning den höga tillgången på jobb för utländska arbetsgivare hemifrån utgör ett hot mot den inhemska arbetsmarknaden.

Slutsatser

Den internationella litteraturen och den primära forskning som bedrivs inom ramen för den aktuella forskningen har också visat den radikala spridningen av olika former av distansarbete (t.ex. hemmakontor, digital nomaditet), medan tidigare traditionellt kontorsarbete helt eller delvis minskar både globalt och i Ungern.

Framöver förväntas dessa trender öka ytterligare, vilket bekräftas av både de svarandes förväntningar och deras planer för sin egen framtid. 93 % av de svarande säger att de skulle arbeta på distans i en idealisk värld och endast 3 % föredrar att arbeta uteslutande i en kontorsmiljö.

Den spektakulära spridningen av olika former av distansarbete (inklusive digital nomaditet) medför redan på kort sikt en risk för att en ökande andel inhemska it-proffs kan arbeta utomlands eller hemifrån utomlands, vilket ytterligare kan öka den redan förvärrade it-bristen i Ungern.

Ladda ner idag och bekanta dig med den engelska versionen av den forskning som utarbetats av Századvég för Governmental Information Technology Development Agency inom ramen för projektet GINOP-3.1.1-VEKOP-15 “Uppmuntra och stödja samarbete mellan utbildningsinstitutioner och IKT-företag”, i korthet “Programmera din framtid!”

INFORMATION
Geografiskt område Ungern
Ämne Digitala färdigheter
Svårighetsgrad Medelsvår, Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ