Den nationella digitaliseringsstrategin finns också på engelska

I sitt beslut av den 30 november 2022 antog regeringen den nationella digitaliseringsstrategin, som fastställer målen och de planerade åtgärderna på området inhemsk digitalisering för perioden 2022–2030.

Den nationella digitaliseringsstrategin (nedan kallad Strategi, NDS) syftar till att hjälpa Ungern, med tanke på behovet av digital omvandling, att sätta digital infrastruktur, ekonomi, utbildning och digitala offentliga tjänster i centrum för landets konkurrenskraft och moderniseringsinsatser.

I själva verket beror utarbetandet av strategin på slutförandet av den nationella strategin för informations- och kommunikationsteknik 2020 och det faktum att investeringsprioriteringen ”Ett smartare Europa” av de fem centrala prioriteringarna i EU:s regional- och sammanhållningspolitik för 2021–2027 uttryckligen belyser digitaliseringens betydelse och placerar den på samma nivå som de tematiska områdena innovation och utveckling av små och medelstora företag. Det första EU-dokumentet på digitaliseringsområdet fram till 2030 är policyprogrammet för den digitala kompassen (En färdväg för det digitala decenniet), som vägleder företagens digitala omvandling, digitaliseringen av offentliga tjänster, säkra och hållbara digitala infrastrukturer och utvecklingen av digitala färdigheter. Dessa mål återspeglas också i den nationella digitaliseringsstrategin med dess pelarstruktur.

Som en ramstrategi systematiserar, konsoliderar, uppdaterar och vid behov kompletterar NDS bedömningen av situationen, visionen och verktygslådan för de regeringsdokument som hittills tagits fram inom ramen för digitaliseringen.

Läs om den nationella digitaliseringsstrategin på engelska!

INFORMATION
Geografiskt område Ungern
Ämne Digitala färdigheter, Artificiell intelligens, Cybersäkerhet, Internet of Things, Big Data, Blockkedja, Robotteknik, Mikroelektronik, Webbutveckling, Utveckling av mobila applikationer, Mjukvara, Kvantberäkning, WiFi, Telekommunikation, 5G, Maskininlärning, Molnbaserad databehandling, Högpresterande datorsystem, Virtuell verklighet, Augmented Reality
Svårighetsgrad Grundläggande, Medelsvår, Avancerad, Digital Expert
Typ av initiativ EU:s institutionella initiativ