Panelsamtal i Almedalen: Framtidens digitala inkludering

Digitaliseringen går i en rasande takt, och AI-utvecklingen bidrar till att hastigheten ökar ytterligare. Samhället står inför nya och återkommande utmaningar, och för att Sverige ska kunna dra full nytta av digitaliseringen är det avgörande att säkerställa en hög lägstanivå av digital kompetens i hela befolkningen.

Under Almedalsveckan 2024 arrangerade Digitalidag ett panelsamtal med titeln “Framtidens digitala inkludering”, där fokus låg på hur vi tillsammans kan säkerställa att alla människor vill och kan delta i den digitala utvecklingen.

Trots framstegen finns det idag grupper som riskerar att hamna digitalt utanför. När teknikutvecklingen går så snabbt ökar risken för att kunskapsgapet växer och att nya klyftor skapas. Det är viktigt att vi hanterar de nuvarande utmaningarna men också arbetar proaktivt för att förhindra att nya digitala klyftor uppstår. För att lyckas med detta krävs samarbete och en gemensam insats. Sverige har goda grundförutsättningar för att skapa ett digitalt inkluderande och konkurrenskraftigt samhälle, men vi får inte bli passiva. Det finns ett starkt engagemang och vilja hos aktörer runt om i landet att bidra till denna utveckling, och vi måste ta vara på denna kraft.

Panelsamtalet samlade framstående röster inom området:

  • Erik Slottner, Civilminister
  • Dan Sjöblom, Generaldirektör, Post- och telestyrelsen
  • Ärkebiskop Martin Modéus, Svenska kyrkan
  • Sara Övreby, Samhällspolitisk chef, Google

Digitalidag är en årlig nationell temadag som syftar till att lyfta fram digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera och inkludera alla i den digitala utvecklingen. Bland de som står bakom Digitalidag finns Forum för Omställning, DIGG, IVA, LO, Post- och telestyrelsen (PTS), SKR, Statens servicecenter och Svenska kyrkan.

Ta del av samtalet och bli inspirerad att delta i arbetet för en digitalt inkluderande framtid.

 

Bildrättigheter: Unsplash ©

INFORMATION
Geografiskt område Sverige
Ämne Digitala färdigheter, Artificiell intelligens
Svårighetsgrad Grundläggande, Avancerad, Digital Expert, Medelsvår
Typ av initiativ Nationellt initiativ